Pijler 2: extra inkomen verdienen

Extra inkomen verdienen om fire te worden 

Eerder hebben we al geschreven over wat fire is, om het even voor je op te frissen dit gaat om drie principes: pijler 1: besparen, pijler 2: extra inkomen verdienen en de derde pijler is investeren, mocht je dit nog niet helemaal goed weten, lees het hier eens terug. In dit artikel gaan we in op het tweede principe van fire: extra inkomen verdienen. 

Om eerder met pensioen te gaan, en de fire status te bereiken zul je bij pijler 3 moeten gaan beleggen. Uiteindelijk werk je er naartoe dat je genoeg geld hebt, om te leven van de rente of dividend uit je beleggingen, of dat je genoeg inkomen hebt uit een bedrijf of andere passieve inkomstenbron. In dit hoofdstuk kijken we hoe je meer inkomen kan vergaren zodat jouw huidige inkomen hoger wordt. Een hoger inkomen zorgt ervoor dat je sneller fire kan worden: wanneer jouw inkomen namelijk hoger is, houd je meer geld over om te gaan beleggen, wat kan helpen om je toekomstige financiële situatie te verbeteren en de fire-status vroeger te bereiken. 

Huidig inkomen

Voordat we gaan inzoomen op hoe je jouw inkomen kan vergroten kijken we eerst naar jouw huidige inkomen. Hier lees je hoe je jouw in- en uitgaven makkelijk op een rijtje kan zetten met ons handige spreadsheet. Onder inkomen vallen alle geldbedragen die je ontvangt vanuit een baan, een eigen onderneming, een uitkering, sociale voorziening, side hustle of andere bron. Inkomen kan jouw loon of salaris zijn, maar ook dividend uit beleggingen, een pensioenpotje of inkomsten uit nevenactiviteiten zoals een bestuursfunctie bij een organisatie, royalties omdat je een boek hebt gepubliceerd of huuropbrengsten omdat je een huisbaas bent. 

Meer salaris uit een vaste baan 

Mocht je op dit moment een vaste baan hebben dan zijn er verschillende manieren hoe je jouw salaris kan verhogen:

Onderhandelen: Om meer salaris te kunnen vragen hoef je niet altijd te wachten op een nieuw contract. Wel moet je kunnen argumenteren waarom je meer salaris waard bent. Dit kan je doen door je waarde te benoemen en uit te spreken wat je te bieden hebt aan het bedrijf. Daarnaast moet je je huiwerk van tevoren doen, zoek informatie over de functie of werkzaamheden die jij doet en kijk vergelijk salarissen van mensen in dezelfde functie. Probeer vooral een flexibele houding aan te nemen, laat zien dat je toe wil werken naar een oplossing die zowel voor jou als jouw werkgever werkt. 

Verbeter je vaardigheden: door extra skills aan te leren, kun je laten zien dat je een waardevolle werknemer bent en in staat bent om meer waarde te leveren aan het bedrijf. Dit kan ook je onderhandelingspositie versterken.

Zoek een nieuwe baan: als je denkt dat je huidige werkgever niet meer salaris kan bieden, kan het zoeken naar een andere baan een optie zijn. Zoek naar vacatures die in een hogere schaal vallen dan waarin jouw huidige salaris valt. 

Bekijk ook andere arbeidsvoorwaarden naast salaris: kijk naar je vakantiedagen, verlofdagen, werktijden, vakantiegeld, een dertiende maand of andere voordelen. 

Hoe verdien je extra inkomen naast een huidige baan?

Er zijn 1001 manieren om extra inkomen naast een huidige baan te verdienen, we noemen dit ook wel een side hustle starten. Maar hoe begin je precies een side hustle en welk soort side hustle past bij jou. Een side hustle is een bijbaan of andere inkomstenbron naast je hoofdbaan. Side hustles zijn populair omdat ze mensen in staat stellen hun financiële doelen te bereiken en je inkomen te verhogen zonder dat ze hun huidige baan hoeft op te zeggen. Een side hustle ontstaat vaak vanuit bepaalde vaardigheden die je bezit, interesses, een hobby en beschikbare tijd. Sommige mensen beginnen een dienst, andere mensen verkopen een fysiek product of zetten hun vaardigheden in als freelancer. 

Het is belangrijk om te onthouden dat een side hustle best wel wat tijd en moeite kan kosten, net als elke andere baan. Maar als het je lukt om een succesvolle side hustle op te zetten, kan het je de mogelijkheid geven om extra inkomen te verdienen en je financiële doelen te bereiken. In een enkel geval kan het er zelfs voor zorgen dat je jouw huidige baan op kan zeggen. 

Hoe begin je een side hustle?

Stap 1: Identificeer jezelf
Identificeer jezelf om erachter te komen wat jouw passies, vaardigheden en ideeën zijn. Om een side hustle te beginnen is het nodig om te bepalen wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Dit helpt je om ideeën te genereren en te kijken wat een lucratieve side hustle kan zijn die je ook nog eens gaat volhouden.

Stap 2: Zoek naar de behoeften in de markt: 
Als je een idee hebt voor een side hustle, is het belangrijk om te onderzoeken of er een markt is voor wat je wilt aanbieden. Dit kan helpen om te bepalen of je idee haalbaar is en hoe je je side hustle het beste kunt positioneren.

3. Maak een plan:
Als je een idee hebt voor een side hustle en je weet dat er vraag naar is, is het tijd om een plan te maken. Dit kan helpen om je doelen te definiëren, de stappen te bepalen die je moet nemen om je side hustle op te zetten en om te bepalen hoe je je tijd en middelen het beste kunt gebruiken. Gelukkig helpen we je hierbij, klik hier om een plan te maken. 

4. Promoot en verkoop je side hustle
Zodra je een plan hebt gemaakt, is het tijd om te beginnen met het promoten van je side hustle. Dit kan via sociale media, een website of door mond-tot-mondreclame. Het is ook een goed idee om professioneel te blijven en te zorgen voor goede klantenservice om ervoor te zorgen dat mensen terugkomen en je aanbevelen aan anderen.

5.Blijf leren en groeien
Een side hustle kan een geweldige manier zijn om te leren, te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Houd daarom altijd in gedachten dat er ruimte is om te leren en te groeien, en blijf op zoek naar manieren om je side hustle te verbeteren. Praat regelmatig met vrienden, kennissen en vooral klanten om je side hustle te verbeteren. Dit zal uiteindelijk ook terug te zien zijn in je resultaat. Om af te sluiten hebben we 20 ideeën op een rij gezet om extra inkomen te vergaren en sneller fire te worden. 

Lucratieve ideeën voor een side hustle

Freelancen: Als je goed bent in een bepaald vakgebied, zoals schrijven, ontwerpen, fotograferen of coderen, kun je overwegen om je diensten aan te bieden als freelancer.

Online verkopen: Er zijn talloze manieren om online producten te verkopen, zoals via een eigen website, een marktplaats of sociale media. Je kunt bijvoorbeeld handgemaakte producten, vintage vondsten of digitale producten verkopen.

Persoonlijke diensten aanbieden: Als je goed bent in het geven van persoonlijke diensten, zoals haren knippen, gezichtsbehandelingen of fotografie, kun je overwegen om je diensten aan te bieden als zelfstandig ondernemer.

Bloggen of vloggen: Als je van schrijven of filmen houdt, kun je overwegen om een blog of vlog op te zetten. Je kunt inkomsten genereren door advertenties te plaatsen, producten te verkopen of door samen te werken met bedrijven.

Lesgeven: Als je goed bent in een bepaald vakgebied, zoals muziek, sport of talen, kun je overwegen om privélessen te geven aan mensen die geïnteresseerd zijn in het leren van dat vakgebied.

Verhuur van bezittingen: Als je bezittingen hebt die je niet vaak gebruikt, zoals een auto, een caravan of een fotocamera, kun je overwegen om ze te verhuren aan mensen die ze nodig hebben. 

Organiseren van evenementen: Als je goed bent in het organiseren van evenementen, zoals feestjes, bruiloften of bedrijfsevents, kun je overwegen om je diensten aan te bieden als eventplanner.

Word freelancer op een platform: Zoek naar freelance werk in je vrije tijd. Er zijn verschillende websites waar je kunt zoeken naar freelance werk, zoals Upwork en Freelancer.

Verhuur een kamer of andere ruimte: Verhuur een kamer in je huis of verhuur je hele huis als je op vakantie bent via websites als Airbnb. Ook het verhuren van garageboxen kan een lucratieve manier zijn om extra inkomen te verdienen.

Verkoop creatieve producten: Start een eigen bedrijf of verkoop producten online via websites zoals Etsy of eBay.

Maak van jouw hobby een side hustle: Zoek naar manieren om geld te verdienen met je hobby, zoals het maken van kunstwerken of het geven van muzieklessen.

Bied een dienst aan: Zoek naar manieren om geld te verdienen met het aanbieden van diensten, zoals honden uitlaten, huishoudelijke hulp of het geven van rijlessen.

Test producten of diensten: via verschillende applicaties kan je geld ontvangen als jij voor bedrijven op pad gaat om producten en diensten te testen of enquêtes in te vullen. 

Verkoop online producten: een slimme manier om extra geld te verdienen is het verkopen van producten of diensten via social media of websites. 

Hondenuitlaatservice: Het aantal huisdieren is tijdens de corona pandemie enorm gestegen. Begin jouw eigen hondenuitlaatservice. 

Side Hustle hondenuitlaatservice

Extra inkomen gaan beleggen

Een extra inkomen genereren kan op veel verschillende manieren. Al moet je er wel tijd en energie in steken. Wil je uiteindelijk fire bereiken is het verstandig om rustig de tijd te nemen en het is dan ook belangrijk dat je jezelf niet blind staart op één pijler, het gaat samen met allerlei factoren. Ook de pijlers besparen en beleggen zijn hierin belangrijk. 

Beleggen kan een mooie manier zijn om financiële vrijheid te verkrijgen. Het geld dat je overhoudt door besparen en extra inkomen ga je bij de derde pijle beleggen. Houd er rekening mee dat beleggen een lange adem kent én risico met zich meebrengt. Het is noodzakelijk dat je jezelf goed informeert voordat je hiermee begint. Klik hier om naar de derde pijler beleggen te gaan en er meer over te leren.