Kan ik beter sparen of beleggen om financieel onafhankelijk te worden?

Wanneer jij jouw vermogen wilt vergroten dan kun je dit op verschillende manieren doen. De traditionele manier is om te gaan sparen. Dit kun je doen door je geld op een spaarrekening te zetten. Over het vermogen dat op je spaarrekening staat ontvang je een rente. Deze rente zorgt ervoor dat je vermogen blijft groeien zonder dat je zelf extra geld hoeft te storten. Echter tegenwoordig is de rente op spaarrekeningen erg laag. Hierdoor loont het minder om op deze manier te gaan sparen.

Een andere manier om je vermogen te laten groeien is door te gaan beleggen. Bij beleggen geef je eerst geld uit door bijvoorbeeld een aandeel of obligatie te kopen. Je kunt met beleggen geld verdienen wanneer je regelmatig dividend uitbetaald krijgt of bijvoorbeeld de waarde van je aandeel stijgt. Beleggen is dus een andere manier om je vermogen te laten groeien. Wil je zelf een meer passieve rol aannemen in het proces van beleggen? Dan kun je ervoor kiezen om je vermogen te laten groeien door bijvoorbeeld gebruik te maken van een beleggingsfonds waarin iemand anders jouw geld beheert.

Wanneer kun je gaan sparen?

Er zijn situaties waarin financiële adviseurs aan zullen geven dat het verstandiger is om te gaan sparen dan te beleggen. Sparen is een slimme zet op het moment dat je bijvoorbeeld nog geen noodfonds hebt. Financiële adviseurs raden aan om altijd een soort noodfonds achter de hand te hebben waar je op kunt terugvallen op het moment dat je onvoorziene uitgaven moet doen. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine of een onvoorziene autoreparatie.

Een ander moment wanneer financiële adviseurs de voorkeur geven aan sparen is wanneer je binnen vijf jaar geld nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor een nieuwe woning of nieuwe auto. Het wordt aangeraden om voor korte termijn doelen een spaarrekening te gebruiken omdat je bij een spaarrekening gegarandeerd rendement ontvangt op je vermogen. Bij beleggen is dit niet gegarandeerd het geval.

Wanneer kun je gaan beleggen?

Er zijn ook zeker momenten waarop beleggen meer wordt aangeraden dan sparen. Dit komt met name doordat de rente op spaarrekeningen tegenwoordig ontzettend laag is. Hierdoor loont het weinig om te sparen.

Maar wanneer wordt beleggen dan precies aangeraden? Je kunt bijvoorbeeld gaan beleggen wanneer je via je werkgever in aanmerking komt voor een bepaald pensioenspaarplan. En bepaald deel van je salaris wordt dan elke maand in een beleggingsfonds gestopt. Via dit fonds ga je sparen voor je pensioen.

Ook wanneer je noodfonds genoeg gevuld is kun je gaan starten met beleggen. Beleg hierbij nooit meer geld dan je eventueel zal kunnen verliezen. Je zult door middel van beleggen sneller je vermogen laten groeien dan door je geld op een spaarrekening te zetten.

Deze snellere vorm van vermogensgroei kan ook goed van pas komen wanneer je schulden moet afbetalen. Met name wanneer je schulden hebt met een hoge rente kan het verstandig zijn om dit geld snel af te betalen door het te verdienen via beleggingen.

(Visited 657 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *