Lean Fire of Fat Fire, welke vorm van fire past bij jou?

Ben je misschien net ondergedompeld in fire? Dan kan het geen kwaad om direct een slag te maken. Fire is namelijk op te delen in meerdere subcategorieën. Deze subcategorieën helpen je om meer inzicht te krijgen waar jij op dit moment staat en welk pad je wil gaan bewandelen. Iedere categorie heeft een andere aanpak. Door vroegtijdig bewust te signaleren welke aanpak bij jouw levensstijl past kan je fire beter reguleren en weet je beter hoeveel geld je ongeveer nodig gaat hebben voor iedere aanpak. Je gaat deze termen nog veel tegenkomen op jouw reis naar fire en dus kan het geen kwaad om je er alvast in te verdiepen voor extra richting. 

Lean fire
Bij lean fire heb je minder budget om maandelijks van rond te komen. Je legt hierbij de focus op een jaarlijks budget van maximaal €22.000 euro per persoon en leeft zuinig. Bij lean fire voorkom je hoge uitgaven en ligt de focus op het betalen van noodzakelijke benodigdheden. Mensen die lean fire nastreven leven minimalistisch, zuinig en zijn minder gericht op consumeren. Lean fire komt voornamelijk voor bij mensen die laat beginnen met hun reis naar fire. Je bent later begonnen en dus had je minder tijd om fire te kunnen worden. De lean fire aanpak past bij mensen die zich op veel vlakken willen inspannen en waar carriere niet altijd op nummer één hoeft te staan. Familie, vrijwilligerswerk of een hobby is voor hen vaak belangrijker. In plaats van dat zij acht uur per dag aan het werk zijn en op kantoor zitten vullen ze hun leven anders in. Flexibel zijn is hun grootste goed. 

Fat fire
Fat fire, het zit al in de naam. Een vorm van financiële onafhankelijkheid waarbij je meer te besteden hebt. Gaat het dan over écht rijk zijn? Nee. Ten opzichte van lean fire duurt het langer om deze aanpak te bereiken. Je hebt immers een hoger geld doel. Bij fat fire richt je jouw levensstijl in met meer comfort. Je zorgt dat je genoeg geld hebt om in eerste instantie jouw noodzakelijke benodigdheden te kunnen financieren, denk aan een verzekering, zorgkosten en boodschappen. Maar daarnaast heb je genoeg geld over voor een voller pensioen. Er is hierbij veel meer ruimte om ook andere zaken te bekostigen zoals een vakantie. Mensen die later fat fire willen nastreven zullen langer of harder moeten werken om meer geld te kunnen verdienen. Of andere vormen van extra inkomstenbronnen moeten zoeken. Een daarvan is om een side hustle te starten. Maar je kan ook kijken of je meerdere passieve inkomstenbronnen kan verwezenlijken. Beide vormen zorgen voor extra inkomsten naast een huidige baan. Dit geld heb je nodig voor beleggingen om genoeg rendement op te bouwen om later van een zorgeloze fat fire-levensstijl te kunnen genieten. Maar hoeveel geld heb je dan precies nodig om fat fire te zijn? Ook daar zijn weer meerdere wegen die naar Rome leiden. Bij een ‘normale’ berekening van financiële onafhankelijkheid gaan we ervan uit dat we een jaaruitgave vermenigvuldigen met 25. In deze tabel kun je aflezen wanneer jij fat fire gaat bereiken door de interactieve rekentool in te vullen, je hoeft enkel de waardes in te vullen die voor jou van toepassing zijn!

(Visited 2.037 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *