Slim beleggen: Kies je de korte of lange termijn?

Als je gaat beleggen dan kun je dit op verschillende manieren doen. Wanneer je verschillende doelen en strategieën bekijkt dan zul je ontdekken dat je deze kan onderscheiden in twee categorieën: korte termijn beleggingen en lange termijn beleggingen. Maar wat is het verschil tussen beleggingen op de korte termijn en lange termijn precies? Eigenlijk is het verschil erg simpel. Zoals de naam al zegt hebben beleggingen op de korte termijn betrekking op een termijn dat relatief kort is. Denk hierbij aan maximaal enkele maanden. Een belegging op de lange termijn heeft betrekking tot een termijn langer dan enkele maanden. Vaak gaat het om enkele jaren met deze vorm van beleggen.

Korte termijn beleggingen

Wanneer je besluit om te gaan beleggen op de korte termijn dan zul jij jouw winsten moeten halen uit de volatiliteit van de koers van een activum. Zoals je misschien al zult denken moet je met deze vorm van beleggen dus een activum kiezen waarvan de koers regelmatig fluctueert. Immers, anders zul je op de korte termijn niet in staat zijn om winst te maken. Daarnaast kun je ook een activum kiezen dat erg liquide is. Deze kun je namelijk relatief snel verkopen waardoor je op de korte termijn winst kunt maken.

Voorbeelden van activa die goed functioneren als belegging op de korte termijn zijn bijvoorbeeld aandelen, opties en ETF’s. Door deze activa op korte termijn te verhandelen wordt je een daghandelaar of activa handelaar op de markt.

Lange termijn beleggingen

Beleggen op de lange termijn betekent dat je een activum voor meerdere jaren vasthoudt voordat je er winst op maakt. Dit kun je doen voor lange termijn doelen zoals bijvoorbeeld je pensioen, het afbetalen van je studieschuld of sparen op de lange termijn voor een nieuwe woning. Veel van de activa die je kunt toepassen bij korte termijn beleggingen kun je ook langer vasthouden voor lange termijn beleggingen. Echter, hierbij is het belangrijk dat de waarde niet te volatiel is. Voor lange termijn beleggingen is het meest gunstige scenario een activum waarvan de waarde niet te veel fluctueert maar wel genoeg om over de jaren heen te stijgen in waarde.

Wanneer we kijken naar de verschillende manieren om te beleggen op de lange termijn dan staat vastgoed bovenaan. Andere populaire vormen zijn beleggingsfondsen en obligaties.

Wat is beter?

Of het beleggen op de lange termijn of op de korte termijn beter is staat niet vast. Dit is heel erg afhankelijk van verschillende factoren zoals je doelstellingen en de rol die je aan wilt nemen op de activamarkt. Zo zul je met beleggen op de korte termijn een actievere rol in moeten nemen omdat je op de korte termijn moet gaan kopen en verkopen. Dit betekent wel dat je ook op de korte termijn winst zult maken. Bij lange termijn beleggen zul je minder risico lopen maar zul je ook pas op de lange termijn winst maken, waardoor jij je doelen niet snel zult bereiken.

(Visited 315 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *