Hoe word je een ster in beleggen? Een concrete uitleg

"Beleggen? Daar snap ik niks van! Dat doe ik wel als ik er ooit tijd voor heb".

Er is een grote kans dat jij deze zin wel eens hebt uitgesproken. Beleggen is voor veel mensen een er ver van mijn bed shop. Je verzint al jaren smoezen om er niet aan te beginnen. Het is te ingewikkeld, je hebt geen tijd of je denkt er niet genoeg geld voor te hebben. Met al deze smoesjes en vooroordelen maken we vanaf nu korte metten. Beleggen is namelijk niet moeilijk, het kost weinig tijd en je kan ook beleggen met weinig geld. Hoe precies? Dat lees je in dit artikel. 

Waar kan je precies in beleggen?
Klik hier als je specifiek meer wil weten over beleggen in aandelen.
Klik hier als je specifiek meer wil weten over beleggen in cryptocurrency.
Klik hier als je specifiek meer wil weten over beleggen in vastgoed.

Waarom beleggen raadzaam is
Er bestaan heel veel ideeën over beleggen. Over hoe moeilijk het wel niet is, of over dat het altijd over het grote geld gaat. Maar beleggen is voor iedereen. De enige voorwaarde is dat je maandelijks een bedrag kan missen, en dit bedrag mag heel klein zijn. Zelfs met 20,00 euro kun je gaan beleggen. Nu zul je misschien raar opkijken omdat je doorgaans hoort dat je minstens 10.000 euro op de bank moet hebben om te gaan beleggen. Met 20 euro kom je toch nergens! Toch is dat niet waar. Als je iedere maand 20 euro inlegt over een periode van 30 jaar met een logisch gemiddeld rendement van 7% komt daar een eindbedrag uit van 23.000 euro. Deze 23.000 euro bestaat deels uit de 20,00 euro die je telkens hebt ingelegd (7200 euro) en het resterende bedrag is jouw rendement. In dit geval is geduld een schone zaak! 

Wat is beleggen?
Als je gaat beleggen dan ben je aan het investeren. Beleggen kan in aandelen, vastgoed of cryptocurrency. Je koopt iets dat waarde gaat genereren. Dit gaat bijvoorbeeld via aandelen. Een aandeel is een klein stukje van een bedrijf, als je een aandeel koopt ben je voor een klein deel eigenaar van een bedrijf. Als het bedrijf winst maakt dan profiteer jij als aandeelhouder van die winst. Gemiddeld lukt het bedrijven om te groeien in de toekomst, jij als investeerder profiteert daarvan omdat jouw aandeel dan stijgt in waarde. Als een bedrijf winst maakt dan stijgt jouw aandeel op de lange termijn. Alle bedrijven die aandelen verhandelen zijn in een overzicht te bekijken, dit heet de index. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de AEX, in de aex zijn de 25 grootste  Nederlandse bedrijven opgenomen op de beurs. Daarnaast heb je ook nog de AMX, dit zijn de 25 kleinere Nederlandse bedrijven die op de beurs genoteerd staan. Wereldwijd heb je nog veel meer indexen. 

Hoe koop je een aandeel?
Je kan zelf een aandeel op de beurs kopen via een broker, dit is erg makkelijk. Een broker is een bedrijf dat het in- en verkopen van aandelen regelt. Deze brokers zijn gespecialiseerd om dit voor jou te doen. Dit is niet gratis, je betaald vaak handelingskosten over een gemaakte transactie. Dit is een klein percentage. Je kan eenvoudig geld storten via iDeal. We hebben de beste brokers hier voor je op een rij gezet. 

Financieel onafhankelijk worden door beleggen
Beleggen is een populaire manier die mede kan bijdragen om fire te bereiken. Het rendement dat uit jouw beleggingen.

Kost beleggen geld? 

Beleggen kost ook geld. Weliswaar zijn de transactiekosten erg laag. Je maakt kosten voor jouw beleggingsportefeuille en voor het kopen of verkopen van een aandeel. Lees voordat je bij een broker met beleggen welke tarieven zij hanteren. In dit overzicht lees je meer over de verschillende tarieven per broker. 

Kan ik beleggen uitbesteden? 
Als belegger kun je er voor kiezen om zelf te gaan beleggen of het beleggen uit te besteden. Beleggen uitbesteden kan op verschillende manieren. Je kan jouw vermogen laten beleggen door een zelfstandig vermogensbeheerder, door een bank of door de hulp van een adviseur. Een zelfstandig vermogensbeheerder is een partij met een vergunning om het geld van andere te beheren en te beleggen. Een vermogensbeheerder heeft de juiste kennis in huis om jouw vermogen professioneel en succesvol te gaan beleggen. Dit is een manier wanneer je er zelf weinig tijd en moeite in wil steken. Je kiest zelf van tevoren een profiel en aan de hand daarvan gaat de beheerder aan de slag. Een andere optie is om jouw geld door de bank te laten beleggen. Vrijwel elke bank heeft een vermogensbeheerder. Zij bieden vaak verschillende niveaus van beheer aan. Ook dit kan je vooraf kiezen. 

Wat zijn de risico’s van beleggen?
Er zitten natuurlijk ook risico’s aan beleggen. Dit is verschillend aan de strategie die jij kiest. Ga je voor lange termijn beleggen? Dan loop je minder risico. Je koopt het jaar aandelen voor een lagere prijs dan het andere jaar. Je spreid als het ware jouw risico over de jaren uit. Bij beleggen over de korte termijn neem je meer risico. Een aandeel kan dan sneller fluctueren en heeft daardoor een minder constante waarde. 

Veelvoorkomende beleggingstermen:
Cryptocurrency: een digitale munteenheid die ontstaan is als nieuw alternatief voor reguliere geldsoorten. 
ETF: een ETF staat voor indextracker en is een beursgenoteerd fonds. Je koopt meerdere aandelen tegelijk uit een index (bijvoorbeeld AEX).
Future: een future is een overeenkomst, waarbij een koper en een verkoper een prijs en tijdstip vaststellen waartegen onderliggen financieel product geleverd moet worden. 
Grondstoffen: naast dat je in aandelen kan beleggen kun je ook investeren in grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn goud, zilver, aardgas maar ook bijvoorbeeld suiker. 
Investeren: is een opoffering van energie, tijd, inzet of geld om een doel in de toekomst te halen. 
Obligatie: een lening aan een bedrijf. Vaak gebeurd dit door een bedrijf of door de overheid. Obligaties keren jaarlijks een bedrag uit aan rente, dit bedrag staat vast. 
Opties: de mogelijkheid om aandelen in een bepaalde tijd wel of niet te verkopen op de beurs. 
Vastgoed: Huizen, panden en bedrijfszaken van steen en de grond waar dit op staat. Wordt ook wel onroerend goed genoemd. 

 

Heb jij al nagedacht over investeren in zonnepanelen? Je kan er voor kiezen om de zonnepanelen zelf te installeren of om dit voor jou te doen door een expert. De zonnepanelen worden ieder jaar iets goedkoper, de uren van de installateur worden duurder. Je moet zeven tot acht jaar rekenen voor de tijd dat je jouw zonnepanelen hebt terugverdiend. De panelen gaan zo’n 25 jaar mee. Al met al een stuk meer rendement dan een spaarrekening. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het vuil op de panelen stroomt er door regenwater vanzelf weer vanaf. 

Heb jij al nagedacht over investeren in zonnepanelen? Je kan er voor kiezen om de zonnepanelen zelf te installeren of om dit voor jou te doen door een expert. De zonnepanelen worden ieder jaar iets goedkoper, de uren van de installateur worden duurder. Je moet zeven tot acht jaar rekenen voor de tijd dat je jouw zonnepanelen hebt terugverdiend. De panelen gaan zo’n 25 jaar mee. Al met al een stuk meer rendement dan een spaarrekening. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het vuil op de panelen stroomt er door regenwater vanzelf weer vanaf. 

(Visited 2.619 times, 1 visits today)