Gebruik deze tips en word een koning in beleggen in aandelen

Goed dat je deze pagina gevonden hebt! Misschien ben je een beginnende belegger of al meer gevorderd. Op deze pagina leer je meer over beleggen in aandelen. Beleggen is niet moeilijk en daarom houden we het simpel en makkelijk voor je. Start je reis naar fire en bekijk de mogelijkheid om te investeren in aandelen. 

Deze pagina lees je in 3 minuten. Na het lezen van dit artikel weet je wat beleggen in aandelen is en hoe jij dit slim en verantwoord kan doen. 

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier waarbij je een stukje van een bedrijf in handen krijgt. Je bezig in principe een heel klein percentage van een bedrijf. En als het desbetreffende bedrijf succesvol zou worden dan kan jij daar van profiteren want je bent mede-eigenaar, ook al is het maar een heel klein percentage. Een voorbeeld: stel je hebt voor 500 euro aandelen gekocht en er is een koerswinst van 10% dan heb je 550 euro. Bij sommige bedrijven heb je dan ook nog dividend. Dit houdt in dat het bedrijf een percentage van de winst verdeeld over alle beleggers, je kan het zien als een bedankje. Bedankt voor het vertrouwen in dit bedrijf! Voor jou een extra bonus. Vaak is dit een vast percentage dat ieder jaar kan verschillen. 

Hoe wordt de waarde van een aandeel bepaald? 
Dit is afhankelijk van vraag en aanbod. Stel we nemen als voorbeeld Apple, een bedrijf dat al jaren succes heeft in electronica en een enorme achterban aan fans. Apple is al enkele jaren verkrijgbaar als aandeel, ook jij kan er een stukje van kopen. Stel dat Apple over één week de nieuwe iPhone en iMac gaat presenteren dan kan je verwachten dat de koers van het aandeel stijgt vanwege populariteit naar het product. Maar een aandeel kan ook dalen. Stel dat door een fout bij een fabrikant er minder chips beschikbaar zijn voor de iPhone. Dan kan je verwachten dat Apple niet meer aan de enorme vraag van het populaire product iPhone kan voldoen. Het aandeel gaat dan waarschijnlijk dalen omdat de vraag naar een product, in dit geval iPhone afneemt. 

Hoe kan ik investeren?
Alle aandelen moeten ergens verhandeld worden. Dit gebeurd op een aandelenbeurs. Op de beurs komen vraag en aanbod van geld bij elkaar. Als je vraag en aanbod hebt, creëer je een markt. Bedrijven kunnen aandelen uitgeven en beleggers kunnen deze aandelen opkopen. Hierdoor komt er kapitaal vrij voor het bedrijf waarmee je investeringen kan doen. Als je weet dat een bedrijf bijvoorbeeld bezig is met een nieuw product dan kan dat een mooie kans zijn om te investeren omdat de verwachting kan zijn dat het bedrijf door de lancering van het nieuwe product populairder wordt.

Stappenplan beginnen met investeren in aandelen:
Stap 1:
bepaal welke vorm van aandelen kopen bij je past
Stap 2:
kies een broker die bij je past klik hier om ze allemaal te vergelijken
Stap 3:
maak een account aan bij de gekozen broker, let erop dat je een identiteitsbewijs en verificatie door moet lopen
Stap 4:
stort geld om een transactie te kunnen doen, vaak kan dit via iDeal of een creditcard
Stap 5:
bekijk of je zelf wil gaan beleggen of iemand anders jouw beleggingen wil laten beheren in de vorm van een index of ETF
Stap 6:
doe de aankoop naar keuze en bekijk regelmatig jouw portefeuille

Wat is de index?
Een index is een groep aandelen. Bijvoorbeeld de AEX. Dit zijn de 25 grootste Nederlandse bedrijven met aandelen. Deze index wordt aangegeven met een getal, dat is het gemiddelde van de waarde van alle bedrijven. Sommige bedrijven wegen in de AEX zwaarder dan andere. Het bedrijf Unilever is voor ca. 15% aanwezig in de AEX en KPN maar voor 2%. Alle bedrijven samen zijn 100%. Naast de Nederlandse index heb je door heel de wereld verschillende indexen. De bekendste twee zijn de s&p 500, met de 500 grootste bedrijven van Amerika en daarnaast de Dow Jones, dit is de oudste index ter wereld en bevat 30 bedrijven die een afspiegeling zijn van de Amerikaanse markt. Bedrijven zoals Coca Cola en Walt Disney zijn aanwezig in de Dow Jones. 

Wat is een ETF? 
Een ETF kan je net als een aandeel aanschaffen. Het verschil is dat je niet een aandeel koopt maar een groep aandelen. Het voordeel is dat je kan spreiden voor relatief lage instapbedragen. Dit is heel belangrijk in het beleggen want het risico wordt minder als je jouw aandelen gaat spreiden. Je kan een ETF aanschaffen via een broker. Een ander voorbeeld van het kopen van een ETF is dat je investeert in een groot aantal bedrijven, soms wel 3000! Stel dat een van die 3000 bedrijven failliet gaat, dan merk je hier veel minder van dan dat je een los aandeel van dat bedrijf had gekocht. De spreiding is een enorm voordeel omdat het een veilige manier van beleggen is. 

Wil jij naast beleggen in aandelen ook meer weten van andere mogelijkheden? Klik hier om meer te lezen over beleggen in cryptocurrency of hier voor meer informatie over beleggen in vastgoed. 

Wat is een beleggingsfonds?
Beleggingfondsen worden net als aandelen ‘fondsen’ genoemd. Toch is een beleggingsfonds iets anders dan een aandeel. Het is een mandje met beleggingen samengesteld door een fondsmanager. Deze samenstellingen hebben veelal een thema, bijvoorbeeld voor duurzame bedrijven of bepaalde bedrijven in één sector zoals tech. Een andere themabepaling kan een regio of land zijn, zoals aandelen uit Amerika. Naast dit zijn er nog beleggingsfondsen die niet in aandelen, maar in obligaties beleggen. Als je op de beurs de keuze maakt om een beleggingsfonds te kopen, wordt je geld in één keer verdeeld over alle bellegingen in het mandje. Je spreid hier jouw kansen en hoeft niet continu na te denken of je genoeg verschillende beleggingen hebt. Het voordeel met deze spreiding is dat als het ene bedrijf slecht presteert en het andere veel beter er veel meer balans is. De stabiliteit zorgt op de lange termijn voor een hoger rendement. 

De belangrijkste termen op een rij:

AFM: Autoriteit Financiële Markten, houdt toezicht op de financiële markt. Ze houden een oogje in het zijl op gebied van beleggen, lenen, sparen en verzekeren. 
Bestens order: Een order zonder limiet. Je obligaties of aandelen worden dan tegen de eerste handelskoers aangekocht of verkocht. 
Dividend: De winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. 
Index: De verzamelnaam voor de effecten die een deel van de markt representeren. Bijvoorbeeld de AEX of de Dow Jones Industrial Average. 
ETF: Afkorting voor exchange-trading fund, een indextracker. Een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. 
Obligatie: Dit is een verhandelbaar schuldbewijs, voor een lening die door een onderneming, de Overheid of instelling is aangegaan. 
Bear Market: Een periode van dalende aandeelkoersen. 
Bull Market: Het tegenovergestelde van een bear market. Een periode van stijgende aandeelkoersen. 

Lonneke en Niels stelden hun portefeuille open voor de community

 

Lonneke (29) en Niels (28) beleggen sinds het begin van de eerste lockdown in de coronacrisis. En die rit ging erg goed! Zij hebben speciaal voor de community inkijk gegeven in hun beleggegingsportefeuille. Lees de blog over hun beleggingsavontuur hier.

(Visited 4.155 times, 1 visits today)