3 Redenen waarom je nu écht aan de slag moet om financieel onafhankelijk te worden

Wanneer jij financieel onderlegd bent en op weg bent naar een veilig pensioen, dan denk jij misschien dat jij de stappen al kent die nodig zijn om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Als jij kinderen hebt dan kan het ingewikkeld zijn om je te concentreren op het oplossen van je eigen geldproblemen door je bezorgdheid over hun financiële toekomst. Ook als je bezig bent met het verminderen van schulden of de controle over jouw geld niet optimaal is dan kan volledige financiële zekerheid buiten bereik lijken.  

Financiële onafhankelijkheid betekent twee verschillende dingen op twee verschillende momenten in het leven. En beide zijn belangrijke mijlpalen in het leven en persoonlijke financiën. Wil je meer weten over dit onderwerp, bekijk dan de website www.financieelonafhankelijk.nl. 

Financieel onafhankelijk worden van werk 
Wanneer velen horen dat iemand financieel onafhankelijk is dan kunnen ze denken dat die persoon geld heeft geërfd, de loterij heeft gewonnen of een andere vorm van een meevaller in contanten heeft ontvangen. Maar dat is vaak niet het geval. 

Over het algemeen betekent het bereiken van financiële onafhankelijkheid dat jij genoeg inkomen hebt om jouw levensonderhoud voor de rest van jouw leven te betalen zonder te moeten werken.  Bijvoorbeeld door het doen van een van deze side hustles!

Voor sommigen kan financiële onafhankelijkheid al eind jaren 20 of 30 komen. Terwijl anderen misschien nooit financiële onafhankelijkheid bereiken voor de pensioengerechtigde leeftijd of voordat ze om andere redenen gedwongen worden met pensioen te gaan.  

Veel mensen die financiële onafhankelijkheid bereiken blijven werken om wat geld te verdienen. Maar het idee is dat ze nooit meer hoeven te werken om hun rekeningen te betalen en zich de levensstijl te veroorloven die ze wensen.  

Op vele manieren kun je financiële onafhankelijkheid bereiken. Elk heeft zijn voor- en nadelen. De strategieën die jij gaat gebruiken en de tijdlijn die jij besluit te volgen, maken het pad naar financiële onafhankelijkheid persoonlijk.  

Bij het financieel onafhankelijk worden is het belangrijk om niet te vergeten dat het geen race is. Bedenk altijd wat jou gelukkig maakt op weg naar het bereiken van jouw financiële doelen. 

Waarom willen mensen financieel onafhankelijk worden?
Jij hebt waarschijnlijk veel gehoord over financiële onafhankelijkheid. Maar waarom zou je financieel onafhankelijk willen zijn? er zijn vele redenen om financieel onafhankelijk te willen zijn. En zoals jij zult zien, is met pensioen gaan misschien niet de belangrijkste reden. 

  1. Veilig

Zodra jij financieel onafhankelijk bent, ben jij veilig voor verschillende gebeurtenissen die een aanzienlijk inkomensverlies zouden veroorzaken. Als jij bijvoorbeeld wordt ontslagen, als jouw bedrijf failliet gaat of als jij niet meer kunt werken dan moet jij geen problemen hebben om jouw levensstijl te behouden. Al deze gebeurtenissen zijn niet belangrijk voor jouw financiën. Ze kunnen natuurlijk nog steeds belangrijk voor je zijn. Maar als jij financieel onafhankelijk bent dan ben jij klaar om ze zonder problemen te weerstaan. 

De meeste mensen willen voorbereid zijn op onverwachte gebeurtenissen. Jij moet je nu al klaar maken. Als jij op weg bent naar financiële onafhankelijkheid, zullen deze gebeurtenissen jou nog steeds pijn doen. Maar je zou ze beter moeten kunnen weerstaan dan de meeste mensen. Dit is nog iets geweldigs aan financiële onafhankelijkheid. Het zal ook jouw financiën verbeteren terwijl jij naar financiële onafhankelijkheid toewerkt. 

Dit is één van de beste redenen om financiële onafhankelijkheid na te streven. 

  1. Keuzevrijheid 

De meeste mensen die financiële onafhankelijkheid willen bereiken, willen ook met vervroegd pensioen. Het is een belangrijke en veel beslissende keuze om met pensioen te gaan. Het heeft invloed op je vermogen, je sociale leven en je dagelijkse ritme.  

Over tijd kan het zijn dat het bedrijf waarin jij werkt veranderd. Je collega’s kunnen veranderen. Je baas kan veranderen. Dit kunnen uiteraard positieve veranderingen zijn maar de veranderingen kunnen ook negatief uitpakken.  

Als laatste kan jij veranderen. Je kunt het werk dat je doet meer of minder leuk gaan vinden.  

De bovengenoemde factoren kunnen een motivatie vormen om naar financiële onafhankelijkheid te streven. Immers, als jij niet financieel onafhankelijk bent dan kun jij er ook niet voor kiezen om met pensioen te gaan.  

  1. Een extra investeringskracht 

Jouw vermogen en beleggingen kunnen leiden tot extra inkomsten die jij anders niet zou ontvangen. Je kunt het beschouwen als een bonus, boven op je salaris, die je zelf mag betalen. Geld dat niet is verdiend via een arbeids-/salarisuitwisseling wordt vaak genoemd als één van de belangrijkste voordelen van financiële onafhankelijkheid. 

En hoe eerder je financiële onafhankelijkheid bereikt, hoe eerder je in staat bent om je persoonlijke rijkdom te laten groeien. 

Waarom is financiële onafhankelijkheid zo moeilijk te bereiken? 
De meeste mensen willen financieel onafhankelijk worden. Toch lukt het maar weinig mensen om dit doel te bereiken. Hoe kan dit? Er zijn een aantal uiteenlopende redenen die deze situatie kunnen verklaren. Zo hebben mensen vaak weinig vrije tijd. De realiteit is dat de meesten van ons onze vrije tijd niet willen besteden aan het beoordelen van onze persoonlijke uitgaven, vermogensprestaties en het bijhouden van de nettowaarde. Het is veel leuker om het weekend door te brengen op het strand of in de bergen. Maar om financiële onafhankelijkheid te bereiken, moet je wat tijd investeren. 

Een andere reden is gebrek aan kennis. Om financieel onafhankelijk te worden zul jij veel kennis moeten opdoen over het nemen van controle en het beheren van jouw financiële toekomst. Gelukkig zijn er ontzettend veel online bronnen beschikbaar. 

Als jij alle kennis en tijd van de wereld hebt, maar geen plan dat jou stuurt, dan is er een kleine kans dat jij jouw financiële doelen bereikt. Het kan tijd kosten om echt uit te zoeken wat jij in de toekomst wilt. Het ontwikkelen van een persoonlijk financieel plan is niet alleen een kwestie van cijfers op een stuk papier schrijven; het gaat om verbinding maken met je waarden, het bepalen van het soort leven dat je wilt en het maken van een plan om dat mogelijk te maken. Er is een redelijke hoeveelheid reflectie nodig voordat de harde cijfers worden toegevoegd aan de planningssoftware. 

Jij moet echt financiële onafhankelijkheid willen bereiken en bereid zijn om je in te zetten voor alle veranderingen die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Financieel vrij zijn is voor iedereen een andere reis. Voor sommigen zijn minimale of geen wijzigingen vereist. Voor anderen moeten ze mogelijk gedurende een periode tot meerdere jaren aanzienlijke levensstijlveranderingen aanbrengen om de toekomstige levensstijl te bereiken die ze voor zichzelf voor ogen hebben. 

Wanneer het doel spannender en belangrijker wordt dan andere uitgaven, zijn wijzigingen gemakkelijk aan te brengen. En dit is waarschijnlijk de reden waarom velen van ons onze doelen niet bereiken. Het is veel gemakkelijker om door te gaan zoals we zijn dan om de gordijnen terug te trekken en onze situatie te analyseren. Want als we het weten, is er geen weg meer terug.  

Hoe kun je financiële onafhankelijkheid gaan bereiken? 
Het begint allemaal met de bereidheid om je in te zetten voor een doel. Als jij als koppel je financiën deelt, is het belangrijk dat je hetzelfde doel deelt. Zodra jouw doelen zijn overeengekomen, heb jij een gedetailleerd plan nodig om deze te bereiken.  

Een goed uitgangspunt is om jouw vlottende activa en beleggingen te herzien. Geven ze je de best mogelijke rendementen? Bekijk welke schulden jij hebt. Welke wijzigingen kun jij aanbrengen om deze nu te verminderen? Dit zijn enkele hoekstenen van een solide financieel plan. 

Ongeacht waar je bent in het leven, of je nu net begint, geniet van piek-verdien-potentieel of overweegt om het leven iets gemakkelijker te maken: financiële planning is essentieel. 

Wil jij jouw financieel plan bespreken met een specialist of wil jij meer weten over de voordelen van financiële afhankelijkheid? Neem dan contact op met een financieel adviseur.  Voor toegankelijke tips wijs ik je op onze fire community.

(Visited 2.543 times, 1 visits today)