Dit zijn de zestig meest voorkomende side hustles naast een baan

Wil je extra geld verdienen? Dan kan het slim zijn om één of meerdere side hustles te starten! In dit artikel lees je direct de 50 populairste & beste side hustles van Nederland. Met een side hustle kan je direct extra geld verdienen; misschien wel 100, 500 of 1000 euro per maand!

Wat is een side hustle?

Je doet een side hustle naast je huidige baan, studie of opleiding. Met een side hustle kan je extra inkomsten genereren en je kan op die manier naar een extra doel toewerken. Zelf doe ik ook verschillende side hustles en daarmee bouw ik een goed extra inkomen op.

Houd er rekening mee dat je vaak zowel tijd als geld moet investeren om een side hustle te beginnen, kies daarom vooral een side hustle die echt bij je past. Met deze 50 Nederlandse side hustle ideeën kan je in ieder geval goed van start!

Wat zijn de beste side hustles in Nederland?

1.      Beleggen op de beurs

Wanneer je gaat beleggen, koop je effecten waarmee je koerswinst hoopt te behalen. De meeste mensen kiezen ervoor om in aandelen of ETF’s te investeren. Met een ETF beleg je in een selectie aan aandelen, waardoor je een gemiddeld rendement kunt behalen op de beurs.

Het is zeker verstandig om, mits je voldoende inkomen hebt, een deel te beleggen. Gemiddeld genomen wordt het geld op je bankrekening namelijk steeds minder waard terwijl de beurs het op de lange termijn wel goed doet.

Je kunt deze side hustle bovendien gratis uitproberen met een demo. Klik hier om een gratis beleggen demo bij eToro te openen & ontdek of beleggen bij je past (je kapitaal loopt risico)!

2.      Je bankrekening analyseren

Wist je dat je ook geld kunt verdienen door een applicatie te koppelen aan je bankrekening? Dit doe je met de gratis cashback applicatie Woolsock. Nadat je de applicatie hebt geïnstalleerd, analyseert deze direct de uitgaven die je hebt gedaan. Je kunt vervolgens direct cashback ontvangen en je ontvangt bij aanmelding bovendien gratis €5. Klik hier om cashback met je bankrekening bij Woolsock direct uit te proberen!

3.      Enquêtes invullen

Een andere populaire side hustle in Nederland, is het invullen van enquêtes. Bedrijven zijn constant op zoek naar de meningen & ervaringen van gebruikers. Ze kunnen op die manier testen of een nieuw product zal aanslaan en betalen dan ook voor mensen die ze helpen door hun mening te geven. Je kunt met het invullen van enquêtes al snel enkele tientjes tot honderd euro per maand verdienen.

Zelf maak ik voor het invullen van enquêtes gebruik van Euroclix, mij aanmelding ontvangt je hier bovendien direct gratis €1,50. Klik hier om direct een account te openen bij Euroclix en ontdek wat er mogelijk is!

4.      Op huisdieren letten

Dit is mijn favoriete side hustle waarmee ik ben begonnen tijdens de corona pandemie. Op Petbnb kan je namelijk een account aanmaken en regelmatig (tegen betaling!) op iemands hond of kat letten. Ook wanneer je geen huisdieren in huis wilt, kan je alsnog tegen betaling de huisdieren van andere mensen uitlaten. Zelf verdien ik in een goede maand al snel tussen de €300 en €400 met oppassen en dat terwijl ik het ook gratis zou doen! Klik hier om direct de website van Petbnb te bezoeken.

Petbnb huisdieren side hustle

5.      Freelancen

Bijna iedereen heeft wel een specifiek talent wat je kunt inzetten om een side hustle inkomen op te bouwen. Mijn vriendin helpt mannen bijvoorbeeld met het opzetten van een succesvol dating profiel op Tinder. Dit laat zien dat je door creatief te denken op allerlei manieren geld kunt verdienen met freelancen. Wanneer je er voldoende tijd insteekt kan je side hustle zelfs je hoofdinkomen worden; de succesvolste freelancers verdienen er gerust duizenden euro’s mee. Maak direct een gratis account aan bij Fiverr of Upwork en begin met je online side hustle!

6.      Blog of website starten

Kan jij goed schrijven? Komt er binnen een mum van tijd een heel verhaal uit je pen? Dan moet je zeker een blog beginnen! Blogs zijn nog altijd een handige manier om extra geld te verdienen. Kies voordat je begint een niche, dit is een specifiek onderwerp waar je over gaat schrijven. Wanneer je voor een niche kiest kun je nauwkeuriger over een bepaald onderwerp schrijven. Het voordeel hiervan is dat mensen hier specifiek naar op zoek gaan en je opvalt tussen de grote blogs en nieuws websites.

Geloof je niet dat je geld kunt verdienen met je eigen website? Enkele jaren geleden heb ik mijn moeder geholpen bij het opzetten van een website over tuinieren. Ze ontvangt in een goede maand nu meer dan 100.000 bezoekers via Google en verdient meer dan duizend euro per maand!

Wist je dat je bovendien geen technische kennis nodig hebt om een website te starten? Met het Phoenix systeem begin je vandaag nog een uitgebreide website waarmee je online geld kunt verdienen, klik hier voor meer informatie!

Website maken geld verdienen

7 YouTube als side hustle

Je kunt ook veel geld verdienen met YouTube. Wanneer je kanaal populair wordt, ontvang je namelijk geld via het advertentieprogramma van YouTube. Dit kan flink oplopen: voor 1.000.000 views ontvang je al snel €10.000! Het is natuurlijk niet eenvoudig om een kanaal te starten dat direct miljoenen views genereert, maar het is zeker mogelijk.

Zelf heb ik vooral interesse in zogenaamde cashflow kanalen; dit zijn kanalen waarbij je zelf niet op beeld hoeft te verschijnen. Je maakt dan bijvoorbeeld een video over de rijkste mensen op aarde of de lekkerste Italiaanse gerechten. Het mooie is dat je dit soort video’s voor een paar tientjes kunt laten maken en je kunt hier vervolgens duizenden euro’s mee verdienen. Zelf heb ik deze cursus gevolgd om dit te leren.

8 Cashback met crypto

Zelf heb ik sinds een jaar ook een creditcard aangevraagd bij Plutus. Met Plutus kan je namelijk direct gratis cashback sparen; 3%! Ook kan je een perk kiezen, je ontvangt dan €10 aan Plutus per maand wanneer je bijvoorbeeld boodschappen doet bij de Albert Heijn. Zelf heb ik ook wat extra geld geïnvesteerd waardoor ik 5% cashback ontvang, maar dit is wel risicovoller en daardoor niet voor iedereen geschikt. Klik hier om direct zelf ook een gratis Plutus creditcard aan te vragen & ontvang gratis €10 aan Plutus.

Plutus creditcard

9 Investeren in crypto

Tegenwoordig weet bijna iedereen wel wat de Bitcoin is en door alle verhalen van crypto miljonairs is het ook duidelijk dat je hier geld mee kunt verdienen. Sommige mensen kopen Bitcoin voor de lange termijn terwijl andere mensen actief speculeren. Persoonlijk stop ik ook ongeveer 1% tot 2% van mijn vermogen in crypto, omdat ik toch wel vertrouwen heb in de toekomst van deze techniek.

Wil je als side hustle ook investeren in crypto? Overweeg dan om een account te openen bij Bitvavo; je handelt hier in crypto tegen de laagste tarieven van Nederland (0,25%) en je betaalt bovendien geen transactiekosten over je eerste €1.000. Klik hier om direct een account te openen bij Bitvavo.

10 Dropshipping

Dropshipping is misschien wel de bekendste side hustle van de wereld. Het idee bij dropshipping is dat je een product goedkoop in bijvoorbeeld China koopt voor €2 en vervolgens doorverkoopt in Nederland voor €20. Ik ben zelf ook begonnen met dropshipping; toen ik jong was kocht in flashkaartjes voor €1 om ze vervolgens voor €25 te verkopen. Je kunt met dropshipping ontzettend veel geld verdienen, maar het kan tegelijk moeilijk zijn om een goede markt te vinden.

Wil je meer leren over dropshipping? Dan kan deze cursus een interessante optie zijn!

11 sparen tegen een hogere rente

Soms kan het echt makkelijk zijn om extra geld te verdienen; eigenlijk is dit dan ook geen side hustle. Toch verliezen veel mensen geld doordat ze hun geld op hun betaalrekening laten staan, wat zonde is. Ook ik maak me hier wel eens schuldig aan en heb hierdoor al honderden euro’s misgelopen. Zelf maak ik gebruik van Raisin bij het vinden van de beste spaarrekening, aangezien je hier direct de partijen met de hoogste rente binnen Europa kunt vinden. Klik hier & ontdek waar je de hoogste rente ontvangt!

Sparen side hustle

12 Een webshop starten

Een andere manier waarop je online geld kunt verdienen, is door een webshop te starten. Deze side hustle vergt wel wat extra werk, aangezien je echt een goede website moet opstarten. Ook moet je op zoek naar een goed product en moet je in het begin echt actief producten versturen naar je klanten. Met een webshop kan je uiteindelijk een erg hoog inkomen opbouwen, waardoor deze side hustle zomaar je main hustle kan worden.

13 Bijles geven

Ben jij een rekenwonder, of weet je alles van geschiedenis? Ga dan aan de slag als bijlesdocent! Veel ouders zijn op zoek naar iemand die hun kind kan helpen met het leren en begrijpen van vakken. Vaak gaat dit om 1 tot 2 uur per week en is het uurloon van een bijlesdocent ca. 20 euro afhankelijk van welk vak je precies geeft.

Vooral in de voorbereiding van toetsweken en examens is er veel vraag naar bijles. Naast bijles voor scholieren vragen veel studenten ook om hulp. Bijvoorbeeld voor het begeleiden van een scriptie of voor het vak statistiek. Je vindt de hulpbehoevende vaak via een oproep op een prikbord, via sociale media of rechtstreeks via de school. Wanneer je Engels bovendien goed is, kan je ook internationaal bijles geven via het internet!

Wanneer je nog oude samenvattingen hebt, kan je deze bovendien voor geld verkopen via Stuvia. Sommige actieve studenten verdienen gerust €100 of €200 per maand door hun samenvattingen te verkopen.

14 Verhuur je huis of kamer

Wil je in een klap extra geld verdienen? Verhuur dan een kamer of een heel huis. Jaarlijks mag je via AirBnB een aantal keren je huis verhuren aan bijvoorbeeld toeristen. Bijvoorbeeld als je zelf of vakantie gaat of als er een belangrijk evenement zoals het EK voetbal of het songfestival toevallig in jouw stad of dorp is.

Het verhuren van (een deel van) je huis kan enorm rendabel zijn, zeker als je zelf tegen lage kosten bij iemand ander kan slapen. Wel is het belangrijk om je goed te verdiepen in de lokale regels, zodat je hoge boetes voorkomt. Zelf heb ik in het verleden wel eens mijn huis verhuurd rond de gay pride via Airbnb. Doordat mijn huis centraal ligt, ontving ik ruim €500 per nacht wat natuurlijk erg leuk verdienen is!

Je kunt daarnaast natuurlijk ook geld verdienen met het permanent verhuren van een extra kamer. Afhankelijk van de locatie van je huis kan dit al snel een extra €500 of €1000 per maand opleveren. Sommige huiseigenaren betalen zelfs hun gehele hypotheek door huisgenoten te nemen, maar je moet hier natuurlijk wel zin in hebben.

Ook wanneer je gaat samenwonen met je partner, kan je het verhuren van één van jullie woningen overwegen.

15 Oppassen

Zelf heb ik een redelijke hekel aan kinderen, maar feit is dat er altijd vraag is naar nieuwe babysitters. Vaak gaat het om oppassen op jonge kinderen met een leeftijd van 0 tot 14 jaar. Via een buurtapp, supermarkt of via kennissen kun je vaak snel aan een oppasadres komen. Ben je van plan op meerdere kinderen te passen of krijg je extra taken zoals koken, het huishouden en de kinderen van school halen? Schroom dan niet om een hoger uurtarief te vragen.

Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk als au pair te werken. Op die manier kan je goedkoop in het buitenland wonen en ook nog eens een extra maandelijks inkomen opbouwen. Wanneer je deze side hustle combineert met ander (online) werk kan je op avontuurlijke manier een nieuwe stad leren kennen.

oppassen side hustle

16 Bol.com verkopen

Wie kent de online gigant niet? Ik heb het over bol.com, de online winkel van ons allemaal. Bol.com groeit ieder jaar steeds harder waardoor steeds meer mensen de winkel weten te vinden. Ook jij kunt geld verdienen met Bol.com door er je producten te verkopen. Je hoeft hiervoor alleen een account te openen op de website en de verificatie te doorlopen.

Wanneer je succes wilt behalen met het verkopen van producten op Bol.com, is het belangrijk om een populair product te kiezen. Zorg er bovendien voor dat je de producten snel verzend tegen een aantrekkelijke prijs; op die manier kom je snel hoger binnen het Algoritme van Bol.com.

17    Producten verkopen via Marktplaats

Is bol.com voor jou te hoog gegrepen? Kies voor Marktplaats. Marktplaats is nog laagdrempeliger dan Bol.com. Je maakt een account aan en deze hoeft niet per se goedgekeurd te worden. Wel kunnen gebruikers een review achterlaten over hoe de verkoop is gegaan. Op Marktplaats kun je goederen verkopen in verschillende thema’s. Kijk eens rond in huis waar je vanaf wil en wat nog een tweede kans verdient. Als je dit maandelijks een paar keer doet, kun je een leuk zakcentje verdienen waardoor dit ook een prima side hustle is.

18. Geld verdienen als spreker

Wist jij dat er steeds meer vraag is naar interessante sprekers? Het aantal events is de laatste tijd enorm gegroeid, en dus zijn organisatoren hard op zoek naar sprekers. Heb jij een interessant verhaal of kan je presenteren? Meld je dan aan bij een sprekersbureau. Zo’n bureau koppelt opdrachten aan de juiste spreker. De tarieven voor zo’n klus variëren en hangen af van het aantal minuten dat je spreekt, wat voor onderwerp het is, en natuurlijk je eigen ervaring.

19. Verzamelen

Het verzamelen van producten klinkt misschien als iets uit het jaar 1900, toch is dit een erg leuke en mogelijk winstgevende side hustle! Verzamel jij bijvoorbeeld al jaren munten, postzegels of pokémonkaarten? Dan kunnen deze inmiddels flink veel geld waard zijn. Speur het internet af en onderhandel met andere verzamelaars. Een zeldzame Pokémon kaart of munt kan in de duizenden euro’s waard zijn, je moet maar net geluk hebben.

verzamelen side hustle

20. Workshops

Zet jij binnen een mum van tijd iets in elkaar? Ben je enorm creatief? En heb je talent om dingen eenvoudig uit te kunnen leggen? Dan is het misschien een goed idee om een eigen workshop of cursus op te zetten. Bedenk een methode, haal eventueel materiaal in huis en start je marketing.

Een workshop kan veel opleveren aangezien je per klant betaald krijgt. Na corona zijn veel mensen ook gewend om een cursus of workshop online te volgen. Hierbij kun je ervoor kiezen om een video te schieten waardoor je alleen nog tijd hoeft te besteden aan de individuele begeleiding van deelnemers.

21. Mystery shopper

Ze zijn steeds harder nodig: mystery shoppers. Een mystery shopper gaat op pad langs winkels en bedrijven om bepaalde processen of producten na te kijken. Een voorbeeld hiervan is: krijg je alcohol mee zonder legitimatie? Of is alles goed gespiegeld in de supermarkt? Je kijkt dit na en noteert het resultaat. Je verdient per uur of per opdracht een mooi geldbedrag.

22. Surveillant

Veel scholen staan te springen om nieuwe surveillanten. Een surveillant houdt toezicht bij een examentoets of ander controlemoment. Je hebt als taak om iedereen die meedoet aan de activiteit te registreren en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Als surveillant ben je vaak een halve dag werkzaam en daarom is het een goede manier om extra geld te verdienen.

23. Slaapwacht

Misschien heb je nog nooit van de term slaapwacht gehoord, maar het is toch echt een baan! De naam zegt het al, in de nachtelijke uurtjes houd jij de wacht. Dit kan bijvoorbeeld in een speciale inrichting in ze zorg. Als slaapwacht zorg jij tot in de late uurtjes dat er rust en veiligheid is in het gebouw of op een afdeling.

Vaak beschik je over een aantal camera’s om alles onder controle te houden. Wanneer er iets gebeurd ben je de verantwoordelijke. Daarom is het veelal noodzakelijk dat je een studie in de zorg of een EHBO-diploma hebt behaald. Het werken in de nacht wordt vaak goed beloond. Is dit iets voor jou? Kijk eens bij een GGZ-instelling bij jou in de buurt!

24. Medisch proefpersoon

Als medisch proefpersoon stel jij jouw lichaam beschikbaar om medicijnen of andere geneesmiddelen te testen. Je draagt vaak bij aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn of een nieuwe behandelmethode voor een ziekte.

Er zijn diverse platformen die deze medische onderzoeken aanbieden. Je krijgt per klus betaalt en moet vaak een of meerdere weken intern zodat ze goed kunnen bekijken welke reactie het medicijn op jouw lichaam geeft. Als medisch proefpersoon kun je per onderzoek soms wel duizenden euro’s verdienen. Daar staat tegenover dat je vaak niet mag roken, je in een bepaalde leeftijdsgroep moet vallen en je geen andere kwaaltjes hebt. Als je snel geld nodig hebt, neem eens een kijkje op een van de platformen!

25. Verhuur oldtimers

Heb jij een old timer thuis, of extra geld dat je graag wil investeren in een oldtimer? Dit kan namelijk enorm rendabel zijn! Een oldtimer huren is erg gewild. Bijvoorbeeld voor een bruiloft, evenement of een speciaal dagje weg. Via verschillende platformen kun je je oldtimer aanbieden voor de verhuur. Per dag krijg je dan een paar honderd euro, een leuk zakcentje!

Zorg wel dat je werkt met contracten zodat je veilig en zonder zorgen je prachtige auto kan verhuren. Voordat je begint is het raadzaam om te kijken welke soort auto’s op dit moment in trek zijn en veel verhuurd worden. Bereken hierna het rendement zodat je weet wanneer je de auto hebt terugverdiend.

Je kan overigens ook geld verdienen met het verhuren van je eigen, normale auto. Er bestaan tegenwoordig websites waar je je auto met een speciaal kastje kunt verhuren via het internet. Op die manier kan je geheel passief een extra inkomen genereren met je side hustle!

Auto verhuren side hustle

26. Kleren verkopen

Dit is een andere side hustle van mijn vriendin. Zelf koop ik vooral een serie aan basis T-shirts, maar ze heeft koffers vol. Niet alles wordt even vaak gedragen en je kunt vervolgens een extra inkomen verdienen door je kleding weer te verkopen. Vinted is hiervoor de populairste website.

Per kledingstuk kun je in de app noteren waar je het hebt gekocht, wat de prijs is en wat de andere plus- en minpunten zijn. De applicatie kent inmiddels gebruikers over de hele wereld waardoor jouw kledingstukken sneller verkopen. Om op te vallen kun je jouw advertentie in de spotlights zetten. Vooral schoenen en merkkleding verkopen als warme broodjes.

27. Websites bouwen

Ben je technisch & creatief? Kan jij online de weg makkelijk vinden? Bied dan je aan hulp als websitebouwer. Overigens hoef je niet eens extreem technisch te zijn om geld te verdienen met het bouwen van websites. Wanneer je net wat meer weet dan de gemiddelde Nederlander, kan je al veel geld verdienen met deze side hustle. Toen ik jong was verdiende ik bijvoorbeeld €1000 door een simpele website te maken voor de fitness in mijn geboorteplaats.

Het bouwen van een website wordt steeds makkelijker. Via o.a. WordPress maak je eenvoudig een website die er ook nog eens professioneel uit ziet. Er is veel vraag naar nieuwe websites. Wanneer je het serieus wilt aanpakken, kan je eerst een portfolio opzetten. Daarna ga je aan de slag met marketing, laat mensen binnen je netwerk weten dat je voor hen een website kan maken. Per klus kun je een paar honderd tot duizend euro vragen.

Heb je een website gemaakt voor iemand en is diegene positief? Vraag dan om een review! Deze review zorgt ervoor dat een nieuwe klant goed kan beoordelen of ze wel of niet een website door jou laten bouwen. Zelf ben ik een fan van het Nederlandse Site Deals, aangezien je hier gericht je diensten kunt aanbieden aan online ondernemers.

Website laten maken side hustle

28. Schrijven

Heb jij een vlotte pen? Dan is jouw je goud waard. Tekstschrijvers zijn eigenlijk altijd erg in, zeker wanneer je veel algemene kennis hebt en verschillende teksten zou kunnen schrijven. Daarnaast is er veel vraag naar mensen die teksten kunnen redigeren. Het aantal mensen dat spellingsfouten maakt, wordt steeds groter en dus vragen mensen om hun teksten na te lopen.

Ben jij een grammaticaal wonder? Bied dan je diensten aan via een schrijversvereniging, Facebook of instagram. Houd er wel rekening mee dat je steeds meer concurrentie krijgt van kunstmatige intelligentie. Wanneer je ai echter zelf slim inzet, kan je nog sneller kwalitatieve artikelen produceren.

29. Helpen bij scriptie

Veel studenten naar mensen die hun scriptie deels willen schrijven en nakijken. Vaak is deze vraag in de maanden mei en juli en januari en februari het grootst vanwege het inlevermoment voor de studenten. Let er wel op dat enige universitaire kennis enorm handig kan zijn bij het nakijken of herschrijven van een scriptie.

30. Taxichauffeur

Droom jij ervan een echte Max Verstappen te worden, maar weet je dat dit niet meer haalbaar is? Dan wordt het tijd om verder te kijken. Wat dacht je van taxichauffeur? Vrolijke mensen van A naar B brengen en hen met een veilig gevoel afzetten op de plaats van bestemming.

Voor wie naast een huidige baan een aanvullende inkomstenbron zoekt is het beroep van taxichauffeur veelal geschikt. Investeer in een fijne auto met genoeg ruimte en een nette uitstraling. Meld je aan bij een taxiplatform en ga een aantal dagen in de week mensen vervoeren. Per rit kan dit oplopen tot in de tientallen euro’s, een leuke bijkomstigheid als je fire nastreeft.

31. Fotograaf

Schiet jij graag een kiekje van familie? Of ga je regelmatig op pad om in je buurt foto’s te maken? Dan staat een side hustle als fotograaf je zeker niet in de weg. Als fotograaf kun je eenvoudig extra inkomsten verdienen door in je vrije tijd betaald te fotograferen. Er is behoefte aan fotografen die portretten kunnen schieten of aanwezig kunnen zijn op een evenement om foto’s van de gasten te maken.

Als fotograaf kies je een eigen tarief afhankelijk van je ervaring en de soort klus die je hebt. Je komt aan klanten door te netwerken en jezelf aan te bieden bij organisaties. Via online kanalen zoals Instagram kun je een portfolio opbouwen zodat mensen goed en snel kunnen zien wat je ervaring is.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om je foto’s online te verkopen. Op websites zoals Burst, Shutterstock en Getty Images kan je professionele foto’s uploaden en te koop aanbieden. Website eigenaren betalen vervolgens om je foto’s te mogen gebruiken, waardoor je een mooi extra inkomen kunt opbouwen met het verkopen van je werk.

geld verdienen fotograaf

32. Zanger of muzikant

Kan je een riedeltje zingen of speel je graag muziek? Kijk dan of je professioneel aan de slag kunt als muzikant. Verdien geld met je talent door te spelen op festivals, bruiloften of op straat. Let wel op! Niet overal op straat mag je spelen, zoek uit waar in je gemeente dit kan. Wat wel mag is spelen en zingen op evenementen. Denk bijvoorbeeld tijdens een ceremonie op een bruiloft of in een band gedurende evenementen. Via Facebook zijn er verschillende groepen met vraag- en aanbod waar je je diensten kan aanbieden.

33. Pakketpunt openen

We kopen steeds meer online! En dat zorgt ervoor dat het aantal pakketpunten ook stijgt. Veel aanbieders van pakketjes zijn op zoek naar mensen die een eigen pakketpunt aan huis willen starten. Mensen kunnen in tijdvakken een pakket afhalen bij jou. Per pakket of dag krijg je een vergoeding voor het uitdelen van de pakketjes, een mooi bedrag als toevoeging voor je inkomen.

34. Social media beheer

Zit jij voor jouw vrije tijd op kanalen zoals Snapchat, Instagram en Facebook? Weet jij met gemak een leuke tekst te schrijven, een mooi beeld hierbij te kiezen en likes binnen te scoren? Misschien moet je dan aan de slag als social media beheerder. Veel bedrijven hebben op dit moment niet de kennis of tijd om hun social media op peil te houden. Je bent de persoon die ze nodig hebben!

Spreek af om voor een bedrijf social media posts te creëren of een volledig account te beheren. Hierbij hoort ook het redigeren van reacties en actief met de doelgroep in gesprek te gaan. Als social media beheerder kun je een mooi bedrag vragen, afhankelijk van wat jij kan en de hoeveelheid werk.

35. Schoonmaken

Het is al een eeuwenoud beroep: schoonmaken! Vind je het fijn om even je verstand op 0 te zetten? Ben je schoon, opgeruimd en vind je het leuk om te poetsen? Dan is schoonmaken een goede side hustle voor jou!

In iedere wijk, buurt of stad zijn er wel schoonmakers nodig. Een schoonmaakklus wordt vaak in de buurt gevonden door in de wereld te slingeren dat jij graag bij mensen wil schoonmaken. Vertel het in de buurtapp, hang een briefje op in de supermarkt of vraag vrienden en familie of jij bij hen kan schoonmaken. Een paar uur schoonmaken per week levert een mooi bedrag op. Er bestaan ook online platforms waarmee je direct klanten kunt vinden; je ontvangt tegenwoordig al snel €20 per uur!

36. Begin een Foodtruck

Yummie! Houd jij van het bereiden van eten en likken je gasten hun vingers af na het eten van jouw feestmaal? Tijd om een foodtruck te starten! Bij een foodtruck kunnen mensen gerechten afhalen die jij uit een kar serveert. Foodtrucks staan vooral op festival, feesten of andere events. Per event of per gerecht kun je een vaste prijs vragen.

Er worden in Nederland diverse foodtruckfestivals georganiseerd. Je betaalt huur om op een festival te staan en in ruil daarvoor mag jij je lekkernijen aanbieden waardoor je inkomsten verdient. Het starten van een foodtruck kan erg rendabel zijn, mits je met een goed concept komt. Deze side hustle vergt wel een hogere investering dan veel andere opties.

food truck side hustle

37. Upcycling

Heb jij wel eens van upcycling gehoord? Upcycling is het omtoveren van ‘onbruikbare’ materialen tot een nieuw item. Ben je handig en creatief, ga dan eens aan de slag met afgedankte materialen. Via Marktplaats of Etsy kun je je nieuwe creatie aanbieden. Tover je hobby om tot een creatieve side hustle!

38. Flippen

Flippen betekent eigenlijk dat je gaat handelen met spullen. Je koopt iets online, bijvoorbeeld op Marktplaats. Je pimpt het, maakt het schoon of maakt betere foto’s om het hierna weer door te verkopen. Vaak zorgt een stukje marketing of branding al voor een hogere waarde van een item. Ga op zoek naar populaire items die op dit moment erg in trek zijn bij mensen. Zo verkoop je sneller en kun je van het flippen een ware side hustle maken.

39. Diskjockey

Hey DJ! Draai nog maar een plaat. Heb jij gevoel voor ritme, weet je veel van muziek en ben je een echte entertainer? Koop dan een dj-booth en ga eens oefenen als diskjockey. Wanneer je er écht gevoel voor blijkt te hebben kun je je diensten aanbieden als dj. Afhankelijk van hoe lang, en waar je gaat spelen kun je een mooi bedrag vragen voor je dienst. Zeker wanneer je ook nog voor geluid en techniek kan zorgen. Je neemt dan de zorgen van een ander uit handen en hierdoor wordt je dienst meer waard.

Naast dj kan je natuurlijk ook bijklussen als dansleraar, maar ook dan heb je wel voldoende skills nodig! Wanneer je goed bent in het organiseren van feesten, kan je er ook een hele business omheen bouwen.

40. Werken als bezorger

Een andere interessante side hustle is het bezorgen van bijvoorbeeld boodschappen of eten. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij Uber Eats en op flexibele momenten bestellingen bezorgen. Naast een mooi bedrag bij bestelling verdien je op die manier ook nog extra geld met fooien. Doordat je bovendien overal heen fietst, verband je nog calorieën ook!

side hustle bezorger

41. Aan de slag als affiliate marketeer

Veel bedrijven zijn bereid om je een commissie te betalen wanneer je hun product verkoopt; deze manier van marketing heet affiliate marketing. Wanneer je een product of dienst verkoopt ontvang je al snel een paar procent en bij dure producten kan dit flink toenemen.

Wel heb je een bepaald medium nodig om geld te verdienen als affiliate marketeer. Je kunt bijvoorbeeld een website starten of een sociale media kanaal. Het is belangrijk om een goede strategie op te zetten; op die manier kan je uiteindelijk met je side hustle een nieuw inkomen opbouwen.

42. Een podcash beginnen

Podcasts worden steeds populairder en wanneer het je lukt om door te breken, kan je er veel geld mee verdienen. Mensen die podcasts maken, verdienen vaak veel geld door advertentieruimte te verkopen. Bovendien kan je een hele website koppelen aan je podcast en op die manier geld verdienen als bijvoorbeeld coach of productverkoper.

Het starten van een podcast is tegenwoordig niet moeilijk; je hebt hiervoor alleen een goedkope microfoon nodig van rond de €100 en een platform zoals Audacity.

43. Je eigen kleding ontwerpen en verkopen

Je kunt ook een print-on-demand business beginnen. Je ontwerpt dan leuke producten (bijvoorbeeld een uniek T-shirt of een grappige bedrukte mok). Wanneer een order binnenkomt, stuur je de opdracht naar de drukker en ontvangt de koper direct het product. Hierdoor heb je geen grote voorraad nodig, waardoor de opstartkosten voor deze side hustle laag liggen. Je hebt wel een goede dosis creativiteit nodig en je ontwerp skills moeten goed genoeg zijn.

44. Auto’s wassen

Toen ik jong was ging ik bij alle buren langs en vroeg ik of ik hun auto voor een euro mocht wassen. Wanneer je wat ‘ouder’ en ‘ervarener’ bent kan je hier ook een echte side hustle van maken. Koop de juiste schoonmaakmiddelen en ga op zoek naar vieze auto’s van eigenaren die te lui zijn om deze naar de wasstraat te brengen. Op die manier kan je al snel een extra inkomen genereren met je side hustle!

Naast het wassen van auto’s kan je ook geld verdienen met het wassen van bijvoorbeeld ramen. Je kunt ook advertenties plaatsen op bijvoorbeeld Facebook of Marktplaats om gericht nieuwe klanten te vinden.

auto wassen side hustle

45. Klussen

Wanneer je goed bent met je handen, kan je tegenwoordig erg veel geld verdienen. Soms verdient een loodgieter meer dan een advocaat! Zelf zoek ik op Facebook ook regelmatig naar een klusser, omdat ik superonhandig ben (denk aan twee linker handen).

Wanneer je geld wilt verdienen met klussen, maar de vaardigheden nog niet hebt, kan je ook een tijdje meelopen met een klusbedrijf. Op die manier kan je in no-time na je werk extra geld verdienen met het uitvoeren van verschillende (kleine) klussen binnenshuis.

46. Tours geven

Je kunt ook tours geven in je buurt, bijvoorbeeld via Airbnb Experiences. Je kunt hiernaast ook kijken of er een bedrijf freetours aanbiedt in je stad. Wanneer je een freetour doet, geven mensen je hier normaal gesproken een fooi voor.

Zelf heb ik meegedaan aan diverse free tours en de gids ontvangt al snel tussen de tien en twintig euro per persoon, wat niet slecht is wanneer je een grote groep hebt! Je moet natuurlijk wel echt veel van je stad afweten; het is daarom verstandig om eerst zelf een paar tours te volgen en om zo je eigen stad als toerist te ervaren!

47. Gras maaien en tuinieren

Je kunt ook van huis naar huis lopen en op zoek gaan naar rommelige tuinen. Bel vervolgens aan en vraag of je het gras mag maaien voor een paar euro’s. Wanneer je echt van tuinieren houdt, kan je er zelfs een professionele side hustle van maken. Tuinmannen en tuinvrouwen kunnen flink geld verdienen met het onderhouden van een tuin! Wanneer het sneeuwt (gaat het ooit nog gebeuren?) kan je ook geld verdienen met het sneeuwvrij houden van iemands stoep.

48. Een digitaal product verkopen

Het verkopen van een digitaal product of een digitale cursus, is misschien wel één van de slimste side hustles die er is. De kosten zijn namelijk bijna €0, terwijl de side hustle onbeperkt schaalbaar is. Ik ken genoeg mensen die een cursus voor €1000 verkopen en er vervolgens tien of meer per maand verkopen. Je kunt dus echt rijk worden met deze side hustle, maar je moet dan wel echte waarde bieden.

49. Handgemaakte producten verkopen

Wanneer je een creatieve hobby hebt, kan je hier als side hustle extra geld mee verdienen. Denk hierbij aan hobby’s als schilderen, houtbewerken en breien. Wanneer je bijvoorbeeld veel schilderijen maakt, kan het een goed gevoel geven om deze soms te verkopen. Je kunt je producten direct aan vrienden verkopen of ze aanbieden via een online platform als Marktplaats.

50. De was doen

Persoonlijk heb ik een hekel aan strijken en ik breng mijn overhemden dan ook vaak naar de stomerij. Wanneer je het echter helemaal top vindt om films te kijken en ondertussen te strijken, kan je extra geld verdienen met het doen van de was van andere mensen.

51. De administratie doen

Snap je precies hoe de belastingen werken? Heb je misschien de administratie gedaan voor een ander bedrijf? Dan kan je ook je boekhoud skills verkopen als side hustle! Je kan in je netwerk op zoek gaan naar mensen die hulp kunnen gebruiken bij hun administratie of je kunt op een website als Site Deals je diensten aanbieden.

52. Koken

Wanneer je goed kunt koken, kan je als side hustle ook een deel van wat je koopt aan bijvoorbeeld je buren verkopen. Let er wel op dat wanneer je echt zakelijk voedsel gaat verkopen, je diverse regels moet volgen. Je kunt ook op creatieve wijze geld verdienen met het verkopen van voedsel; je kunt bijvoorbeeld sociale etentjes thuis organiseren tegen een fee. Het leuke aan deze side hustle, is dat je echt geld kunt verdienen met iets dat je leuk vindt om te doen.

koken side hustle

53. Werken als een virtual assistant

Als virtual assistant kan je al snel 10 tot 40 euro per uur verdienen. Je voert dan (op afstand) verschillende administratieve taken uit. Je kunt bijvoorbeeld de agenda van een succesvolle ondernemer beheren en helpen met het vinden van mensen voor klusjes binnen het huis. Wanneer je toevallig iemand kent die het altijd super druk heeft, kan je natuurlijk spontaan je diensten aanbieden.

54. Beheren van iemands huis

Heb je zelf geen huis beschikbaar, maar wil je wel geld verdienen met de verhuur? Dan kan je er ook voor kiezen om voor geld iemand anders huis te beheren. Ken je bijvoorbeeld iemand die een kamer overheeft en deze best zou kunnen verhuren van Airbnb? Stel dan voor dat je tegen een percentage huurders vindt en alles schoonmaakt. De huiseigenaar ontvangt zonder moeite extra geld en jij verdient een mooi extra inkomen; win-win! Er zijn in Nederland zelfs bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in het beheren van de huizen van andere mensen.

55. Schermen van telefoons repareren

Voor het repareren van je telefoon scherm betaal je al snel tussen de €150 en €250 terwijl het materiaal vaak maar een paar tientjes kost. Je moet natuurlijk wel de vaardigheden leren; dit kan je via online tutorials doen of door bijvoorbeeld mee te draaien bij een repareershop. Het repareren van telefoonschermen kan een erg winstgevende side hustle zijn!

56. Pokeren

Naar het casino gaan is zeker geen winstgevende side hustle, maar toch is er één spel waarmee je wel consistent geld kunt verdienen. Wanneer je goed wordt in poker kan je daar flink veel geld mee verdienen, zeker wanneer je meedoet aan toernooien. Online poker werkt in Nederland overigens vaak beter dan offline poker, aangezien Hollands Casino hoge fees rekent. Het loont daarom zeker om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken voordat je begint.

57. Mensen helpen bij solliciteren

Het grootste deel van de mensen verdient nog steeds geld via een traditionele negen tot vijf baan. Een belangrijk onderdeel bij het vinden van een baan is natuurlijk de sollicitatie. Genoeg mensen worstelen met dit proces en wanneer je ze kunt helpen met het opstellen van een goede cv dan kan je daar geld mee verdienen.

58. Dividend investeren

Een goede manier om passief een extra inkomen op te bouwen, is investeren voor dividend. Wanneer een bedrijf een deel van de winst uitkeert, noemen we dit een dividenduitkering. Wanneer je genoeg aandelen koopt van bedrijven die dividend uitkeren, dan kan je hier uiteindelijk zelfs van leven. Houd er wel rekening mee dat de beurskoersen (zeker op de korte termijn) sterk schommelen.

Zelf geloof ik daarom in de dollar cost averaging techniek. Je koopt dan bijvoorbeeld maandelijks voor een vast bedrag een selectie aan aandelen op. Op die manier koop je zowel tegen lage als hoge prijzen aandelen, waardoor je een gemiddeld rendement kunt behalen over je beleggingen.

59. Personal training

Ben je sportief en denk je dat je mensen kunt ondersteunen bij het behalen van hun doelen? Dan kan het geven van personal training ook een goede side hustle zijn! Personal trainers rekenen al snel €40 tot €90 per uur, afhankelijk van hun ervaring. Wanneer je een echt goede personal trainer bent, ontvang je vanzelf genoeg nieuwe klanten via mond op mond reclame. Zorg wel dat je echt weet wat je doet voordat je iemands knie in de vernieling werkt.

60. Knuffelen

Laten we het lijstje van de beste side hustles van Nederlands eindigen met de bizarste side hustle. Je kunt tegenwoordig namelijk ook je diensten aanbieden als een professionele knuffelaar; je verdient dan letterlijk geld met het omhelzen van vreemde mensen. Je moet wel erg comfortabel zijn met het aanraken van vreemden, aangezien niet iedereen even aantrekkelijk zal zijn…

Hoe kies je de beste side hustle?

Wanneer je de ‘beste side hustle’ zoekt is het belangrijk om jezelf enkele vragen te stellen.

Past de side hustle binnen je schema?

Niet iedere side hustle vergt dezelfde hoeveelheid tijd. Sommige side hustles kosten slechts enkele uren per week, terwijl je met andere side hustles één of meerdere dagen bezig kunt zijn. Kies daarom een side hustle die past binnen je huidige schema. Wanneer je het erg druk hebt met een fulltime baan, kan je bijvoorbeeld beter een minder intense side hustle kiezen.

Vind je de side hustle (redelijk) leuk?

Het is lastig om motivatie op te brengen voor een side hustle waar je echt een hekel aan hebt. Vind je het moeilijk om jezelf aan te zetten tot het uitvoeren van het broodnodige werk? Dan kan je waarschijnlijk beter een andere side hustle kiezen. Niet iedere side hustle hoeft geweldig te zijn, maar wanneer je er echt een hekel aan hebt kan je beter overstappen naar een andere partij.

Kan je de investering dragen?

Je kunt sommige side hustles helemaal zonder geld beginnen, terwijl je in andere gevallen direct een fors bedrag moet investeren. Bedenk daarom voor jezelf of je ook financieel wilt investeren in je side husle. Wanneer je bijvoorbeeld helemaal niets wilt uitgeven, kan je direct sommige side hustles wegstrepen.

Conclusie: waarom zijn side hustles zo geweldig?

Persoonlijk ben ik een grote fan van side hustles, ook voor mensen die fulltime werken. Door te werken aan meerdere bronnen van inkomsten, verklein je namelijk je afhankelijkheid van één partij. Wanneer je minder afhankelijk bent van één bron, werk je direct aan het vergroten van je vrijheid.

Bovendien kan je het geld dat je met de side hustles verdient gebruiken om eerder je fire doelen te behalen. Wanneer je een paar honderd euro per maand verdient met side hustles en dit investeert, dan kan je hier over een langere periode een fors pensioen mee opbouwen. Het individuele inkomen uit een side hustle kan dan ook klein lijken, maar de impact over een langere periode kan enorm zijn.

Ga daarom direct aan de slag & selecteer één of meerdere side hustles die bij je passen. Heb je zelf nog een interessant idee voor een side hustle? Deel deze dan gerust in de reacties, ik ben benieuwd!

Veelgestelde vragen over side hustles

Wat zijn goede side hustles?

In dit artikel vind je in totaal 60 side hustles, al deze side hustles zijn op zich goed. Niet iedere side hustle past echter bij iedereen. Je kunt bijvoorbeeld alleen serieus beleggen wanneer je voldoende vermogen hebt. Daarnaast is het verzorgen van honden bijvoorbeeld niet een goede side hustle voor iemand met een allergie. Neem daarom de tijd om de beste side hustle voor jezelf te selecteren.

Hoe kan je geld verdienen naast je baan?

Een side hustle is een perfecte manier om naast je baan geld te verdienen. Sommige side hustles kosten namelijk maar een paar uur per week. Je kunt het geld vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld een keer extra uit eten te gaan of om een vakantie te plannen. Neem de tijd om de lijst met side hustles in dit artikel door te nemen; op die manier ontdek je direct hoe je geld kunt verdienen naast je baan.

Hoe kan je geld verdienen vanuit huis?

Je kunt vanuit huis geld verdienen door één of meerdere side hustles te nemen. Zelf heb ik eigenlijk alleen maar side hustles; ik heb dan ook nog nooit voor een baas gewerkt. Door slim de verschillende side hustles in dit artikel te combineren kan je dan ook gerust 100, 200 of zelfs 1000 euro extra per maand verdienen!

(Visited 46.759 times, 15 visits today)

2 Comments

  1. Pingback: Fat Fire of Lean Fire | Welke vorm van Fire past bij jou?

  2. Pingback: In België willen steeds meer mensen FIRE worden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *