In België willen steeds meer mensen FIRE worden

Zowel in Vlaanderen als Wallonië kan je er niet meer omheen: de fire beweging. FIRE staat voor financially independence retire early. Het is een steeds bekendere levensstijl waarbij men probeert financieel onafhankelijk te worden. Door financiële onafhankelijkheid hoef je niet meer te werken voor geld, je hebt andere bronnen van inkomen om van te leven. Vaak zijn dit investeringen in aandelen, cryptocurrency, vastgoed of spaargeld. De levensstijl wint in België aan populariteit omdat we steeds meer te maken krijgen met diverse uitdagingen, corona, oorlog en hogere kosten zijn hier voorbeelden van. De fire levensstijl maakt mensen weerbaar, je gaat nadenken over je toekomst en werkt toe naar een ander leven met veel meer vrijheid.

Waarom FIRE worden?
Voor iedere persoon is de reden om fire te worden anders. Veelal geven mensen aan de hoge werkdruk en lange werkweken niet meer aan te kunnen. Zij willen niet tot hun zeventigste met pensioen omdat de maatschappij dit nu eenmaal heeft gecreëerd. Door fire ga je eerder met pensioen met als resultaat dat je vrij bent om elke dag zelf in te delen, je doet wat je zelf wil doen. Een andere reden om fire te worden is omdat je tijd anders in wil delen, je wil liever reizen, vrijwilligerswerk doen, met je (klein)kinderen op pad of een eigen bedrijf starten. Genieten van het leven wordt makkelijker als je niet afhankelijk bent van een inkomen uit salaris. Tevens is onze toekomst steeds meer onzeker, is er nog een rustpensioen, komt er nog een pandemie, wordt het leven vele malen duurder?

Is FIRE voor alle Belgen haalbaar?
Je ziet fire steeds meer voorbijkomen op Instagram, in krantenkoppen en zelfs in documentaires en uitzendingen op televisie. Helaas is niet iedere bron even realistisch over de levensstijl. Schreeuwende koppen zoals ‘voor je 30e met pensioen door fire’ of ‘word rijk door crypto en je bent binnen één jaar fire’. Deze uitspraken zijn natuurlijk veel te overdreven voor de weerspiegeling van de fire community en de route die de meeste mensen doorgaans maken. Fire gaat in tegen het principe wat we hebben aangeleerd, je staat namelijk voor een flinke uitdaging. In ons land zijn nog veel mensen traditioneel, zij houden vast aan bepaalde culturele normen en waarden. Om dit los te laten moet je er zeker van overtuigd zijn dat fire bij jou past. Want dat het voor veel mensen een nieuwe vorm van leven is, dat is zeker, maar je moet het écht willen! Daarnaast krijgen we veelal de vraag, “Fire, dat is toch enkel voor de happy few die rijk zijn?”. Dit is een misverstand. Meer dan driekwart van de mensen die fire willen worden hebben een modaal inkomen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat als jij vijf kinderen hebt en in een flat woont in een achterstandsbuurt, dan wordt het moeilijk om snel fire te worden. Niks is onmogelijk, maar jouw uitdaging is veel en veel groter. Wat je huidige situatie nu ook is, onze financiën spelen een grote rol in het leven. Wanneer jij hierover meer controle krijgt zal dit een grote impact hebben op jouw toekomst.

Hoe begin je vandaag met FIRE?
Je bent overtuigd dat fire bij jouw past, je hebt de voordelen, maar zeker ook de nadelen onderzocht. Tijd voor actie! Hoe begin je met fire? Laten we vooropstellen dat fire voor iedereen anders is, jij leeft jouw eigen leven en dit is heel anders dan dat van jouw buurman, oom of beste vriendin. Kijk naar je eigen situatie, en dat van je gezin. De eerste stap die je moet zetten is om je finaniele situatie in kaart te brengen, wat komt er precies in qua geld en wat gaat er uit. Wat houd je over en wat doe je op dit moment met dat geld? Heb je schulden, zorg dan eerst dat deze worden afbetaald. De volgende stap is zeer belangrijk: zorg ervoor dat je het geld wat je overhoudt niet meteen uitgeeft. Het kan dus goed zijn dat je bepaalde dingen in je (luxe) levensstijl moet veranderen. Een andere auto, minder erop uit gaan, minder dure boodschappen of een keer minder op vakantie. Wat hierna volgt is dat je met het geld dat je overhoudt gaat investeren. Deze investeringen doe je zodat het geld gaat renderen en meer wordt. Steek het bijvoorbeeld in obligaties, aandelen, cryptocurrency, je eigen bedrijf of vastgoed. Uiteindelijk leef je van het geld wat je van deze investeringen overhoudt. Via deze tool kan je berekenen welk bedrag je precies nodig hebt om fire te worden.

Te weinig geld?
Kom je er nu achter dat je te weinig inkomsten hebt? Geen zorgen. Een belangrijke stap binnen FIRE is, het vergroten van inkomen. Dit kan op veel verschillende manieren, start een side hustle, vraag meer salaris bij je baas of neem een tweede baan. Heb je een echtgenoot? Praat er samen over hoe je meer geld over kan houden. Het kan bijvoorbeeld ook door besparingen door te voeren. Tot slot vind je in onze community vind je nog allerlei tips en informatie om jouw fire levensstijl in te vullen. Binnenkort wordt er een documentaire over de fire beweging in België uitgezonden op de Vlaamse zender. We zullen tijdig aangeven op welke datum dit is, houdt de website in de gaten.

(Visited 696 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *