Fire beweging in België, jouw weg naar financiële onafhankelijkheid

Veel mensen vertellen er niet graag over, geld. Toch breken jonge mensen steeds meer dat taboe door. Zij zijn aanhangers van de fire beweging, fire staat voor financial independence, retire early. Vertaal je dit, dan kom je uit op financiële onafhankelijkheid en vroeger met pensioen gaan. De meeste mensen stuiten per toeval op de beweging of doen onbewust al jaren wat de fire beweging nastreeft. Ook in België krijgt de fire beweging steeds meer aanhang. De reden hiervoor is dat veel mensen niet meer tot hun 70e, of langer moeten werken. Zij zien in dat je door slim om te gaan met geld al veel eerder met pensioen kan gaan. 

Wat is de fire beweging?

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen, mensen die zeggen dat zij fire nastreven. Dit is een levensstijl met als doel financieel onafhankelijk te worden en hierdoor eerder met pensioen te kunnen. De levensstijl is zo ingericht dat je in jouw leven geld minder snel uitgeeft maar spaart. Door het besparen van geld houd je aan het einde van de maand een bedrag over en dit investeer je. Bijvoorbeeld een investering in vastgoed, cryptocurrency of aandelen. Door het kiezen van de juiste investering krijg je op een later moment in jouw leven rendement en dit is jouw pensioen.

Twee componenten

De fire beweging is overgewaaid vanuit Amerika en draait om twee componenten. Fire draait in eerste instantie om besparen. Kijk hierbij naar jouw persoonlijke situatie, deze kan je vaak niet met andere mensen vergelijken omdat zij andere gebruiken en uitgaven zullen hebben. Neem jouw eigen leven onder de loep en breng jouw uitgavenpatroon in kaart. Welke besparingen kan je doen om meer geld over te houden? Betaal je bijvoorbeeld te veel voor jouw energierekening, ga je vaak uit eten of meerdere keren op vakantie? Misschien kan het wat minder en kun je dit geld besparen. Het tweede component waar je rekening mee moet houden gedurende jouw fire levensstijl, is investeren. Door alle besparingen die je doet, houd je geld over. Dit geld kun je gaan investeren waardoor jouw geld meer waard kán worden. Let er wel goed op: geld kan ook in waarde verminderen. Bekijk goed waarin je precies wil investeren en wat het rendement kan zijn. Rendement is een bepaald opbrengst of winst na het doen van een investering. Fire gaat er vanuit dat je over een vast aantal jaar een hoog rendement verdient. Dit geld, keer je uit als je met pensioen wil gaan, het moment van dit pensioen is aan jou. Bespaar je veel geld en beleg je dit op de juiste manier? Dan kan het zomaar zijn dat je al voor je 40e met pensioen kan. 

Extra geld verdienen

Naast sparen is het ook raadzaam om te kijken hoe je extra geld kan verdienen. Door deze extra inkomsten heb je meer geld om te investeren. Er zijn veel verschillende manieren om extra geld te verdienen om fire nog eerder te realiseren. Veel mensen kiezen voor een side hustle naast hun huidige baan. Met deze zogenoemde ‘bijbaan’, verdienen zij extra inkomsten. Een populaire side hustle is het verkopen van spullen via Marktplaats of kleren via Vinted. Daarnaast zijn er tal van andere voorbeelden om meer geld te verdienen. Vaak zetten mensen hun hobby hiervoor in. Denk bijvoorbeeld aan fotografie, koken of het aanbieden van taxiritten als chauffeur. 

Fire in België

De jonge generatie loopt voorop als het gaat om geld. We krijgen geen rente meer en moeten veel langer werken dan onze ouders. Dit kan anders denken veel mensen. In België hebben veel nieuwssites fire opgepakt waardoor de beweging in het land steeds groter wordt. De leden zoeken elkaar op via verschillende blogs en facebook groepen. Hier delen zij tips met elkaar om fire vroeg te kunnen bereiken. Naast dat zijn er ook verschillende finfluencers in België actief. Zij geven via kanalen zoals Instagram en Twitter tips over financiële onafhankelijkheid. We verwachten dat de komende tijd steeds meer Belgen kennis nemen van de fire beweging. Om hen met elkaar in contact te komen kun je jezelf via deze website aanmelden voor de beweging. Zo kom je in contact met aanhangers, krijg je tips en tricks én geven we je maandelijks interessante tools, inspiratie en ervaringen om jouw fire levensstijl te bewerkstelligen. 

De grootste community van België

We willen je graag kennis laten maken met onze online community. In deze community vind je andere fire-aanhangers uit België. Het forum is iedere dag steeds actiever. Je maakt gratis een account aan. 

(Visited 11.399 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pascal oktober 23, 2021 at 2:24 pm

    Interesant

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *