Wat betekent Firo, het broertje van Fire?

Firo is een afkorting voor financial independence retire often. Het is een zijspoor voor mensen die fire (financial independence retire early) nastreven. Bij firo is het verschil met fire dat je tussenpauzes neemt waarin je fire minder nastreeft. In deze tussenpauzes geef je meer geld uit aan onnodige zaken die niet altijd in lijn zijn met het doel om fire te bereiken. In de tijd voor en na zo’n tussenpauze streef je wel naar fire en zorg je ervoor genoeg rendement op te bouwen. Bij firo wacht je niet tot je vervroegd met pensioen kan, je kiest er namelijk voor om dit pensioen op verschillende momenten naar voren te halen. Deze zogenoemde tussenpauzes kunnen van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een wereldreis, pauze van werk of een sabbatical.

Jip en Minoek kozen voor Firo
Jip (31) en Minoek (30) begonnen drie jaar geleden met Fire. Ze raakten geïnspireerd op een verjaardagsfeest. Jip en Minoek zijn beiden zzp’er en dachten dat fire hierdoor niet haalbaar was. Uiteindelijk bleek dit grote onzin, juist voor een zzp’er is het opbouwen van een eigen pensioen noodzakelijk. Na een aantal dagen zoek- en speurwerk online werden zij steeds enthousiaster. Tot het moment dat afkorting Firo langskwam. Minoek is enorm reislustig en wist 100% zeker te weten dat zij nog een lange reis met Jip wilde maken. Dat kon ook wel met Fire, maar dat zou toch een grote hap uit hun plan zijn. Ook Jip had nog wilde plannen. Voor altijd door met deze baan? Dat kon nog wel eens anders lopen. Er zijn nu al enkele momenten dat Jip liever een ander pad in wil slaan, laat staan over een aantal jaar als ze misschien samen kinderen hebben.

Firo of Fire?
Het grooste verschil tussen firo en fire is dat je bij firo langer moet doorwerken. Het vroege pensioen komt minder snel omdat je tussendoor voorkeur geeft aan andere bijzondere gebeurtenissen die je wanneer je fire nastreeft minder snel kan doen. Het zijn vooral jonge mensen, of oude mensen die voor firo kiezen. Bij jonge mensen staat er te veel op het wensenlijstje wat zij niet kunnen uitstellen tot het punt dat ze eindelijk met vervroegd pensioen kunnen. Zij willen niet wachten tot ze 40+ zijn, ze willen nu leven. Zeker met klimaatverandering, pandemieën en andere verschijnselen die het leven onvoorspelbaar maken. Ook oudere mensen van 60+ kiezen vaak voor firo, dit zijn mensen die te laat gestart zijn met fire en via de fire rekentool erachter zijn gekomen dat het te lang zal duren voordat zij fire gaan bereiken. Waar je ook voor kiest, je bent goed bezig!

(Visited 3.377 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *