Mees werd na 20 jaar FIRE maar viel in een gat

De meeste van jullie zijn hard op weg óf beginnen net aan fire. Fire staat voor financial independence retire early. In deze levensfilosofie werk je toe naar dat ene punt: financieel vrij zijn. Maar wat zegt dat nou eigenlijk? Is dat ene doel nu echt zo bevredigend als doet vermoeden? Voor Mees van Keulingen (54) liep het anders dan hij had gedacht.

De Fire methode
Pythagoras bedacht een vaste formule om schuine zijde te kunnen berekenen wanneer je de twee rechthoekszijden weet.. Veel mensen denken dat er ook een vaste formule bestaat om jouw financiële vrijheid te berekenen. Of nog sterker een vast eindbedrag tot het moment dat je financieel vrij bent. Laten we dit direct ontkrachten, er zijn meerdere wegen naar Rome, en zo ook naar Fire. Er bestaat geen vast bedrag waar iedereen naartoe kan werken om financieel onafhankelijk te zijn. Dit is verschillend omdat jouw leven anders is dat van je beste vriendin of van de buurman. Jij hebt een andere gezinssituatie, andere patronen en daarom ook andere uitgaven. Het kan zijn dat jij een half miljoen nodig hebt om fire te bereiken maar dat jouw buurman meer dan een miljoen nodig heeft. Én dan al die verschillende formules waar iedereen het altijd over heeft. Er zijn steeds meer mensen kritisch over de fire fomule. Zo is de 4%-regel voor veel mensen een juiste methode om fire te berekenen. Staat je alleen niet blind op deze berekening er zijn namelijk tal van redenen die van invloed invloed kunnen hebben op de methode. Denk bijvoorbeeld aan inflatie, een pensioenverlaging, ontslag of een grote erfenis.  

Jaren werk je toe naar dat ene moment. Dat topje van de ijsberg: financiële vrijheid. Jij hebt de afgelopen jaren altijd de intentie gehad om zo snel mogelijk fire te bereiken. Wellicht heeft het je leven soms iets te veel overgenomen. Wel óf niet die extra koffie? Gaan we op vakantie in eigen land, of kiezen we een duurdere bestemming in het buitenland? Allerlei afwegingen die je met veel passie hebt gemaakt omdat dat ene doel voor de deur stond. Dat is vast niet altijd over rozen gegaan. Veel mensen die fire willen bereiken vallen op een gegeven moment in een gat. Een logische redenatie omdat het soms ook extra energie kan kosten. Je hebt even geen grip meer op jouw doelstelling en loopt de kantjes ervan af.

Ook Mees van Keulingen ervaarde dit. Vier jaar geleden had hij een flinke meevaller in zijn reis naar fire. Hij investeerde al enkele jaren in aandelen en zag dit rendement jaarlijks constant oplopen. Het knaagde om verder te kijken. Wat kan ik doen om nog mijn inkomsten te vergroten? De wereld van cryptocurrency was destijds nog veel kleiner dan het nu is. Ik las er veel over maar vooral weemoedige mensen die hier nog niet volledig van overtuigd waren. Eigenlijk deelde ik die mening. Het leek me erg vollatiel en onbetrouwbaar. Mijn geluk was een vriend die een eigen wallet had die voorstelde of hij dit ook voor mij moest installeren. Daar had ik wel oren naar. Ik investeerde daarna eigenlijk lukraak in een aantal munten.

Passief inkomen
Naast de investering in cryptocurrency las ik een boek over passief inkomen. Ik vond het investeren namelijk best tijdrovend en eigenlijk wilde ik stoppen met het dagelijks handelen. Hoewel dagelijks handelen lucratief kan zijn is het erg tijdrovend en kan je dagen verzeild raken in statistieken. Uit het dat ik had gelezen boek kreeg ik diverse inzichten om ook passief mijn inkomsten te gaan genereren. Passief inkomen kost in het begin veel tijd en energie. Dit hield me tegen, toch zette ik de knop om en begon ik met het inrichten van twee websites gericht op affiliatie marketing. Dit werd namelijk gezien als een van de makkelijkste vormen voor een passief inkomen. Bij affiliatie marketing heb je één doel: producten of diensten aanbevelen zodat andere mensen deze ook gaan bestellen. Je wordt beloond met een percentage of vast geldbedrag voor jouw aanbeveling.

Affiliatie-koning
Mijn eerste website was gericht op verzekeringen. Een branche waar al veel websites over bestonden. Toch had ik een twist aan de site gegeven omdat er een actieve chatfunctie was waar bezoekers vragen konden stellen. Aan het einde van het jaar liep het bezoekersaantal op tot 20.000 bezoekers per dag. Daarvan klikte meer dan 5% op een link die soms tientallen euro’s op kon leveren als iemand een verzekering afsloot. Het koste me weinig moeite om de site te onderhouden en voor de chatfunctie had ik een student ingehuurd die verschillende zaken voor mij afhandelde. Passief stroomde het geld hierdoor snel binnen. Ik kon mijn ogen niet geloven en bouwde deze constructie verder en verder uit. Op het hoogtepunt had ik 29 websites gericht op het affiliatie-model.

Bitcoin maakte mij FIRE
In 2016 investeerde ik 40% van mijn opbrengsten uit alle websites in cryptocurrency. Per toeval had ik een buurman die er veel over wist en mij adviseerde dat dit wel eens iets kon zijn. Inmiddels zijn we geen buren meer, en misschien kan je wel raden waarom. De investering was voor mij redelijk klein maar uiteindelijk had ik goud in handen toen de bitcoin doorbrak als nieuw betaalmiddel. In 2021 verkocht ik 70% van mijn portefeuille en bereikte ik mijn fire-getal. Veel eerder dan verwacht. Volgens mijn berekeningen zou ik fire worden op mijn 52e en nu, mede door deze meevaller ruim zeven jaar eerder. Al jaren werkte ik aan mijn money mindset door middel van een hulpboek. In dit boek schreef ik doelstellingen en dromen op. Het voelde heel euforisch en onwerkelijk dat ik op een moment in mijn leven was aangekomen waarin ik onafhankelijk was van andermans geld. Het was eindelijk tijd voor wat ik écht wilde. Al gauw boekte ik een vakantie van twee maanden, ik gunde mezelf een periode van rust om na te denken wat ik verder in mijn leven wilde. Eenmaal met mijn voeten in het zand, genietend van de zon die onderging, bekroop me het gevoel van angst. Ik kon mijn vinger er niet precies op leggen waar deze angst vandaan kwam. Was het te vroeg om financieel onafhankelijk te zijn? Dit was toch wat ik wilde?

Het besefmoment
Eenmaal drie weken thuis te zijn werd er veel duidelijk. Was het streven naar de droom die fire heet, leuker dan dan fire zijn? Langzaam kwam ik erachter dat ik misschien niet gemaakt voor deze stijl van leven. De vrijheid was fijn maar ik wist geen raad met alle tijd die ik over had. Op een gegeven moment voelde ik mezelf een profiteur. Ik genoot van alles waar ik hard voor gewerkt had, maar wat gaf ik nou terug? Dit gevoel werd zo groot dat ik ben gaan praten met een lifecoach. Samen kwamen we erachter dat fire wel bij me paste en ik blij was met hoe ik allemaal voor elkaar heb gekregen. We kwamen erachter dat mijn lege gevoel vooral kwam van het feit dat ik actief wilde mee blijven doen aan de maatschappij. Hij gaf mij mee als opdracht om anders te kijken naar de invulling van tijd en het stoppen met werken niet zo zwart-wit te zien. Hij had gelijk, ik was dan wel gestopt met betaald werken maar er is meer dan dat. Hierna vulde ik mijn weken anders in, ik werd vrijwilliger in een buurthuis en sloot aan bij een kookclub. Het gat na het behalen van fire viel weg, ik werd weer gelukkig, en ben dat nog steeds. Aan iedereen die nu de fire nastreeft wil ik één ding meegeven: denk verder dan dat ene getal. Is dit echt wat je wil, en wat wil je dan precies? Praat er samen over om op nieuwe inzichten te komen en dingen beter af te wegen.(Visited 1.190 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *