Wat is een finfluencer en hoe word je het precies?

De finfluencer inspireert de nieuwe generatie beleggers, wie zijn zij?
Stel je voor je mag de hele dag dingen die jij leuk vindt. Mensen willen naar jou kijken en verdienen er ook nog eens veel geld mee. De influencer is sinds het digitale tijdperk niet meer weg te slaan van jullie beeldscherm. Een influencer betekent letterlijk: een beïnvloeder. Iemand heeft invloed op wat andere mensen doen, vaak omdat hij of zij iets speciaals kan, zich uitspreekt of veel volgers aan zich kan binden die hetzelfde gaan denken of doen. Misschien volg je zelf ook wel mensen op sociale media die je in het echt niet kent maar volgt omdat zij jou beïnvloed hebben. Maar heb jij al gehoord over de finfluencer? Grote kans, van niet! 

Wat is een finfluencer?
Een finfluencer is een influencer op financieel gebied (financial influencer). Vandaar ook de letter F voor het woord influencer. Een finfluencer heeft invloed op mensen en inspireert en informeert met content over financiën. De finfluencer wordt online steeds populairder. Vaak zijn deze mensen online actief met verschillende soorten activiteiten. Een finfluencer heeft veel volgers op sociale media door het informeren en inspireren over financiële kennis. Naast het delen van kennis zijn zij vaak ondernemer en verdienen ze geld met jou als volger. Bijvoorbeeld door het samenwerken met merken, het uitbrengen van een boek of het verkopen van een eigen cursus. De finfluencer bevindt zich in een niche markt en behandeld vaak alleen onderwerpen in het thema financiën, denk aan beleggen, sparen of investeren. 

Hoe word je een finfluencer? 
Eigenlijk zou iedereen een finfluencer kunnen worden mits je de juiste kennis en vaardigheden bezig. En dat maakt het lastig omdat een finfluencer zich bevindt in een niche gebied bevindt waarin de juiste overdracht van kennis enorm belangrijk is. Je kan geen onwaarheden verkondigen aangezien mensen jouw mening volgen. Een goede finfluencer kan goed verkondigen wat hij of zij denkt. Imago is hierin heel belangrijk. Hoe zien mensen jou en ben je likeable genoeg zodat mensen jouw advies gaan opvolgen? 

Kan je geld verdienen als finfluencer? 
Ja, je kan ontzettend veel geld verdienen als finfluencer. Ook in Nederland zien we dit terug. In Nederland hebben we zo’n circa 1000 finfluencers. Zij timmeren aan de weg met content over geld, besparen of geven jou advies over beleggen. Vaak krijg je hierbij een disclaimer dat een finfluencer geen financieel expert is. Dit doen zij door zichzelf in te dekken en geen schadeclaims te kunnen krijgen wanneer het advies niet het juiste was. Veel finfluencers hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en kunnen hiervan leven. Zij verdienen geld met het verkopen van een boek of cursus of werken samen met financiële organisaties zoals banken of brokers. De vergoedingen voor deze werkzaamheden lopen heel erg uit een. Voor een cursus of boek kun je zelf een prijs bepalen. Stel dat je meer dan 50.000 volgers hebt en ongeveer 3% koopt jouw boek of neemt deel aan jouw cursus? Reken maar uit dat zijn of haar bankrekening volloopt. Naast het aanbieden van eigen producten betalen bedrijven fors om een affiliate samenwerking op te zetten of voor een betaalde campagne op social media. Bedrijven doen dit om meer klanten te krijgen en finfluencers zijn voor hen de ideale ambassadeur. Ze hebben vaak een hoog gehalte van vertrouwen en kunnen een boodschap met de juiste toon uitdragen.

(Visited 1.774 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Fire Beweging in België - Word financieel onafhankelijk

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *