Even opfrissen: belasting betalen over beleggingen

Beleggen is een erg populaire manier om extra inkomen te verdienen en je vermogen te laten groeien. Echter, in Nederland moet je belasting betalen over je inkomen. Daarnaast moet je in Nederland ook nog eens belasting betalen over je vermogen. Daarom zul je ook belasting moeten betalen over je beleggingen. De Nederlandse Belastingdienst heeft een aparte regeling voor belasting met betrekking tot de inkomsten die worden verdient door te beleggen. Over niet al je beleggingen moet je belasting betalen. Er is een bepaalde grens die bepaalt hoeveel van jouw beleggingen vrijgesteld zijn van belastingen. Wil je meer weten over de belastingen die je moet betalen over je beleggingen in Nederland? Lees dan snel verder.

Wanneer belasting betalen over beleggingen?

Nederland heeft een regeling waardoor je belasting moet betalen over je beleggingen. Echter, je hoeft niet over al je beleggingen belasting te betalen. De regeling stelt namelijk dat je pas belasting hoeft te betalen wanneer je vermogen meer waard is dan een bepaald bedrag. De precieze grens van dit bedrag verschilt per jaar en is ook nog eens verschillend voor éénverdieners en partners. Het gaat dan natuurlijk om fiscale partners.

De belasting voor sparen en beleggen valt in box 3 van het Nederlandse belastingsysteem. Daarnaast kun je op de site van de Nederlandse Belastingdienst ook informatie vinden over beleggen met belastingvoordeel. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene beleggingen. Voor deze vorm van beleggingen kun je bijvoorbeeld een vrijstelling krijgen of extra heffingskortingen ontvangen. Beleggingen in durfkapitaal zijn aftrekbaar bij het betalen van inkomstenbelasting.

Een ongebruikelijke aanpak

Wanneer we het belastingsysteem van Nederland bekijken en deze vergelijken met systemen in andere landen dan zien we dat het Nederlandse systeem nog wat ongebruikelijk is. De meeste landen kiezen ervoor om de werkelijke inkomsten die je hebt verdiend te belasten. Echter, in Nederland veronderstellen we een rendement van 4% van de intrinsieke waarde van het vermogen dat verdiend is met beleggen. Het gaat dan om 4% van het vermogen van de belastingplichtige. Het belastingtarief over de beleggingen is vastgesteld. Na enkele berekeningen, die na te lezen zijn op de site van de Nederlandse Belastingdienst, blijkt de effectieve belasting een tarief te zijn van 1,2%. Dit tarief dien je te betalen over het vermogen dat je verdiend hebt met beleggen, en dat niet vrijgesteld is van belasting.

Financieel advies

Wanneer je het lastig vindt om zelf te bepalen hoeveel belasting je moet betalen en hoe je dit moet aanpakken dan kun je hier hulp bij vragen. Als eerste kun je grondig de website van de Nederlandse Belastingdienst nalezen. Hier staat in principe alle informatie op die je nodig hebt. Mocht je het belastingsysteem daarna alsnog ingewikkeld vinden of vind je het niet prettig om zelf je belastingaangifte te doen? Dan kun je hulp inschakelen van een familielid, kennis of een organisatie met belastingadviseurs of consulenten.

(Visited 513 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *