Ik ben de 50 gepasseerd, is fire nu nog wel aan mij besteed?

In onze community zie ik vaak teleurgestelde reacties als het gaat om financiële onafhankelijkheid op latere leeftijd. Reacties van mensen die van mening zijn fire niet te kunnen bereiken vanwege hun oudere leeftijd. Zij raakten op latere leeftijd bekende met de fire-beweging en zijn erachter gekomen dat het moeilijker is om fire te bereiken. Maar klopt dit eigenlijk wel? 

Je bent razend enthousiast. Onlangs hoorde je over fire. Een levensstijl waarbij je financieel onafhankelijk kan worden. Je gaat eerder met pensioen, dat klinkt jou als muziek in de oren. Vol enthousiasme verdiep je jezelf in de beweging. Je leest een boek, bezoekt de online community en het ziet er naar uit dat dit bij je past. Totdat je in die ene podcast hoort dat fire niet besteed is voor mensen op oudere leeftijd, “fire, dat is alleen voor jonge mensen, zij hebben immers nog een hele toekomst voor zich”. 

FI op latere leeftijd
De vraagtekens bij of je nog fire kan worden op latere leeftijd zijn terecht. De media doet dit namelijk vaak vermoeden. In de Nederlandse documentaire over Fire en diverse podcasts gaat het veelal over jonge mensen. Dit doet ogen dat fire voor mensen boven de 50 niet haalbaar is. Laten we dit direct ontkrachten. Ook mensen boven de 50 kunnen fire bereiken. Het ligt alleen anders. Alles is afhankelijk van een goede planning én een nog beter plan. 

Wereldwijd worden we steeds ouder. In sommige gevallen is de levensverwachting met vijf tot tien jaar bijgesteld. En dus is het raadzaam om je te verdiepen in financieel onafhankelijk worden. Fire op latere leeftijd begint altijd met het realisatiemoment, “help! ik ben al boven de 50, dit gaat mij toch nooit lukken?” Hierin ben je niet alleen. Je beseft je dat je niet maar altijd kan gaan werken. Daarbij ben je vastberaden om niet met de menigte mee te gaan en tot je 70e te gaan werken. Jij bent die vreemde eend in de bijt die het net even anders gaat doen. Na dit realisatiemoment zet je jouw schouder eronder. Wat is fire nou eigenlijk en wat wordt mijn doel en daarbij behorende strategie? Doelstellingen en een strategie helpen jou richting geven zodat je kan bijsturen op weg naar fire. 

Bij het opstellen van een doelstelling komt er gegarandeerd een moment waarin je toch weer denkt dat het onmogelijk gaat worden om fire te bereiken. Vaak gebeurd dit als je gaat kijken welke investeringen je kan gaan doen. Er wordt namelijk veel gezegd dat het bereiken van financiële onafhankelijkheid een groot investeringsvermogen vereist. Toch is dit niet altijd waar. Wie later begint heeft ook minder tijd over om het einddoel te behalen, en dus minder geld. Er zijn namelijk ook voordelen aan op latere leeftijd fire willen worden. 

Hoe ouder je bent, hoe meer je verdiend
Het gaat niet altijd op, maar vaak wel. Omdat je jouw hele leven gewerkt hebt, is jouw salaris hoger. Dit hogere salaris zorgt ervoor dat je meer geld over hebt om te gaan investeren of om opzij te zetten. Sparen in deze hogere ‘verdien jaren’ gaat ook makkelijker omdat je grote uitgaven vaak al eerder hebt gedaan. Je houdt veel meer geld over dan iemand die jong is, zeker als je een partner hebt. Daarnaast zijn kinderen op latere leeftijd vaak uit het nest gevlogen. Dit zorgt voor extra ruimte. Zij gaan voor zichzelf zorgen en dus vallen bepaalde kosten weg. Dit geld houd je dus over en kan je investeren of sparen. 

Moet ik nog wel investeren op latere leeftijd? 
Kan je op latere leeftijd nog wel rendement maken als je gaat investeren vragen veel mensen boven de 50 zich af. Een terechte vraag. Want rendement draait om tijd. Toch is investeren nog zeer relevant. Je moet alleen beter kijken waarin je gaat investeren. Kies op latere leeftijd eerder voor een korte termijn strategie. Een voorbeeld hiervan is crowdfunding. Vaak kan je bij deze investering kiezen wanneer jij je rendement terug wil zien. Korte termijn beleggen wordt ook wel speculeren genoemd, je kan immers minder goed inschatten of een investering het waard is. Het is belangrijk dat je bij een korte termijn investering actief gaat beleggen. Dit houdt in dat je vaker zicht moet houden op jouw portefeuille en beter op de hoogte moet zijn van de markt. Je neemt meer risico en dus kost het je meer tijd. 

Je bent niet alleen
Hoewel steeds meer jonge mensen van fire horen is de grootste groep geïnteresseerden tussen de 40 en 60 jaar. Je bent dus niet alleen. In onze community komen veel mensen samen die tips en tricks delen omtrent financieel onafhankelijk worden op latere leeftijd. Het argument “maar ik ben te oud” gaat al lang niet meer op. Je moet alleen de drive en energie hebben om aan de slag te gaan. De challenge is misschien iets groter maar hierdoor ook veel leuker en leerzamer. 

(Visited 1.382 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *