Liselot (24) is student en spaart €300 euro

In de gezichten achter fire maken we een portret van mensen die lid zijn van de fire beweging. Deze week interviewden we Liselot, zij is 24 jaar en studente Antropologie.

Liselot (24)

Woont: samen met studenten in Utrecht
Studeert: pre-master Antropologie
Verdient geld als: medewerker communicatie bij een onderwijsinstelling
Maandelijks inkomen: gemiddeld 1260 euro

Huur: 498 euro
Zorgverzekering: 140 euro
Onderwijs: 381 euro
Boodschappen: 78 euro
Vervoer: 25 euro
Websitekosten en belasting: 61 euro
Verzorging, kleding, cadeaus: 101 euro
Uit eten, vakantie, hobby’s: 39 euro
Huishouden en elektronica: 24 euro
Goede doelen: 5 euro
Beleggen: wat overblijft

Sparen als student

Help! Het woord sparen komt niet als eerste bij je op wanneer je nog studeert. Sparen, dat gaat toch helemaal niet? Ik kan amper een pak pasta kopen. Toch lukt het Liselot om flink wat geld te sparen in haar studententijd.

Hoe heb jij kunnen sparen als student?
Toen ik vijf jaar geleden op kamers ging had ik geen rooie cent. Ik had bedacht om geen studieschuld te willen aan het eind van mijn studie en bedacht een spaarplan. In dit plan schreef ik op wat mijn tijdsplan was om mijn studie te behalen. Naast de berekening van een tijdsplan heb ik een schatting gemaakt na een eerste maand als studente van wat mijn vaste maandelijkse kosten zijn. Mijn kosten per maand waren 1100 euro. Ik betaalde 500 euro voor een kamer, 200 euro voor boodschappen, 140 euro voor zorgkosten en 250 euro voor overige kosten zoals uitjes en kleren. Ik moest dus een goede bijbaan hebben om 1100 euro bij elkaar te krijgen en dus speurde ik heel het web af op zoek naar een goed betaalde baan. Maar waar start je als je  weinig tot geen ervaring hebt? 

Wie geld wil sparen moet creatief zijn
In mijn zoektocht naar een goede baan moest ik creatief zijn. Ik maakte een c.v. via Instagram waar ik al mijn competenties per foto uitlichtte. Alle foto’s samen vormden een mooi en aansprekend geheel dat net even anders was dan de andere sollicitanten. Daarnaast schreef ik geen brief maar maakte ik een video. Al gauw werd ik uitgenodigd door verschillende organisaties. Het meerendeel van hen was positief verrast en vond het niet erg dat ik nog maar 19 jaar was. Het enige knelpunt was het aantal uren dat ik beschikbaar was. Omdat ik fulltime studeerde kon ik geen 40 uur per week werken. En dat was bij veel van de organisaties waar ik graag aan de slag wilde gaan een vereiste. Gelukkig was ik niet voor een gat te vangen. Ik bood aan om veel thuis te werken en waar nodig in de avonden of zelfs in het weekend. Ik vond dit geen probleem aangezien ik een goede planner ben en altijd wel een paar uurtjes reserveer om te ontspannen of om vrienden te zien. Ik werd aangenomen bij een onderwijsinstelling voor 28 uur waarvan ik de helft thuis kon werken. 

Hoeveel euro spaarde jij per maand?
Na mijn eerste salaris viel het meteen op dat ik geld overhield. Niet veel, 100 euro in totaal. Leuk meegenomen maar die maand leerde ik ook over Fire. De beweging hield me bezig. Geld besparen om daarna te investeren waardoor ik veel eerder met pensioen zou kunnen. Maar veel geld sparen naast die 100 euro ging me toch niet lukken. Op een broeierige avond pakte ik mijn laptop erbij om te zoeken naar andere mogelijkheden om geld te verdienen. Ik kwam uit bij een blog waarbij je op veel verschillende manieren geld kon verdienen, hierdoor kon ik 200 euro extra sparen per maand. 

Wat deed je om aan meer geld te komen naast jouw maandelijkse loon? 
Ik las de meest romantische verhalen over veel geld verdienen naast het geld uit een vaste baan. De ene methode nog gekker dan de ander. Tot ik las over geneesmiddelenonderzoek. Bij dit werk ga je een aantal dagen over weken intern waarbij je meehelpt aan een onderzoek naar een geneesmiddel. In eerste instantie vond ik dit ontzettend schimmig klinken. Maar de website zag er professioneel uit en er stond een telefoonnummer bij die je kon bellen voor meer informatie. De volgende ochtend hing ik aan de lijn. Een week later zat ik in de trein naar Groningen voor een onderzoek naar een leveraandoening. Omdat ik niet rook en geen andere kwaaltjes waren ze verheugd om mij toe te voegen aan het onderzoek. Ik zou vier dagen intern moeten en daarna nog een keer op gesprek moeten komen. Ik kreeg twee keer per dag een medicijn toegediend en mocht in de rest van de tijd mijn eigen ding doen, zo lang ik maar in het ziekenhuis bleef. Het was een goede ervaring en makkelijk geld verdiend, ik kreeg 1490 euro voor deze vier dagen. Een mooi bedrag! Dit deed ik daarna gemiddeld zo’n drie keer per jaar wat resulteerde in een maandelijks bedrag van 200 euro dat ik extra kon sparen. 

Wat doe je met jouw spaargeld?
Mijn spaargeld is eigenlijk niet meer mijn spaargeld. De simpele reden hiervoor is dat de rente steeds maar lager wordt bij de bank. Het was voor mij rendabel om te investeren aangezien ik fire wil bereiken. Omdat ik goed ben met grafieken investeerde ik zelf in aandelen. Het is eenvoudig bij te houden en ik had een spoedcursus gedaan om meer te weten te komen over hoe aandelen werken. Al snel merkte ik dat het me goed af ging. Ik wist waarin ik wilde investeren (techniek en duurzaamheid). Hierna ging het vlot. in mijn eerste jaar haalde ik een rendement van 32% en het jaar daarop zelfs 37%. Inmiddels is mijn vermogen gegroeid met gemiddeld 28% en mag ik niet klagen. 

(Visited 776 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *