Hoe realistisch is financieel onafhankelijk worden?

Hoe je financiële planning er gedurende je leven uitziet is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hierdoor is niet elk advies passend voor ieder individu. Het patroon van inkomsten en uitgaven kan per persoon verschillen. Maar ook de gemaakte financiële fouten, omstandigheden en onvoorziene kosten kunnen verschillen. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn en je verstandige financiële keuzes maakt, dan kun je wellicht financieel onafhankelijk worden. Maar hoe realistisch is dit doel?

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Om erachter te komen hoe realistisch het is om financieel onafhankelijk te worden moet je natuurlijk weten wat financiële onafhankelijkheid inhoudt. Wanneer je financieel onafhankelijk bent heb je voldoende inkomen om de kosten van je levensonderhoud te dekken gedurende de resterende tijd van je leven. Dit betekent niet per se dat je een enorm vermogen moet hebben waardoor je niet meer hoeft te werken. Bij financiële onafhankelijkheid kun je nog wel een inkomensstroom hebben. Echter, dit dient dan passief inkomen te zijn. Doordat een passieve inkomstenstroom toegestaan is wordt het bereiken van financiële onafhankelijkheid een realistisch doel.

Hoe word je financieel onafhankelijk?

De eerste stap naar financiële onafhankelijkheid is het opstellen van een goed plan. Om een succesvol plan op te stellen zul je eerst je huidige financiële situatie goed onder de loep moeten nemen. Dit is namelijk het startpunt van het plan. Wanneer je het lastig vindt om zelf een plan op te stellen dan kun je hierbij hulp vragen aan een financieel adviseur. Het belangrijkste omtrent het opstellen van een plan naar financiële onafhankelijkheid is dat dit plan realistisch is. Een goede begroting is een belangrijk onderdeel binnen het plan.

Wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden dan zul je een vermogen moeten opbouwen. Dit kun je doen door minder geld uit te geven dan je verdient. Dit lijkt erg logisch en simpel, maar na het maken van een financiële analyse zul je ontdekken dat je misschien toch meer geld uitgeeft dan je denkt.

Gedurende je leven zullen er financiële tegenslagen plaatsvinden. Denk hierbij aan onvoorziene kosten zoals een kapotte wasmachine of een lekke autoband. Deze kosten kun je dekken vanuit een noodfonds dat je hebt opgebouwd. Om financieel onafhankelijk te worden zal je dit noodfonds goed moeten opstellen. Je kunt een traditionele rekening maken en daarop geld apart zetten als noodfonds.

Een ander belangrijk element in het bereiken van financiële onafhankelijkheid is het afbetalen van je schulden. Veel mensen hebben een schuld opgebouwd omdat ze bijvoorbeeld een huis hebben gekocht, een opleiding hebben gedaan of een auto hebben gekocht. Om succesvol je schuld af te betalen kun je bijvoorbeeld nog eens goed je baan en je salaris overwegen. Of je kunt gaan kijken naar secundaire inkomensmogelijkheden. Voor financiële onafhankelijkheid kun je bijvoorbeeld kijken naar passieve inkomstenbronnen zoals het gaan beleggen in vastgoed, aandelen of andere vormen van activa. Dit kun je zelf gaan doen, maar je kunt je ook aansluiten bij een beleggingsfonds om op deze manier niet zelf actief te beleggen.

(Visited 1.163 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *