19 Gratis ideeën voor een passief inkomen

Passief inkomen is een extra geldstroom waar je weinig tijd en inspanning voor levert. Het is een populaire manier om jouw inkomen aan te vullen. Voor veel mensen is het een droomplaatje, geld verdienen zonder er veel voor te doen. Dat klinkt wel heel romantisch, niet? Toch zit de vork soms anders in de steel. We zijn meer dan ooit op zoek naar manieren om geld te verdienen. Aan de ene kant komt dit omdat ons leven duurder wordt. De huizenprijzen stijgen, de kosten voor gas zijn enorm hoog en vanwege Corona worden ook levensmiddelen duurder. Aan de andere kant willen we ons losrukken van doorgaans saaie en lange kantoorbanen. Het digitale tijdperk heeft ons laten zien dat je ook op andere, makkelijkere manieren geld kan verdienen.

Begin met een plan
Hoewel je veel leest over passieve inkomsten, ben je misschien nog niet begonnen. Logisch, want hoe pak je dit nou aan? Waar begin je en wat heb je nodig om er een succes van te maken. Een passief inkomen wordt alleen succesvol als je van tevoren een plan maakt. Dit plan geeft structuur en richting zodat je bij kan sturen. Dit is nodig omdat passieve inkomsten erg explosief kunnen groeien maar het kan net zo goed enorm traag gaan. Begin met het bedenken waarom je een passief inkomen wil? Is dit omdat je meer geld wil verdienen, je wil stoppen met je huidige baan of je hebt extra tijd over die je graag anders wil invullen. Bedenk daarna waar je goed in bent? Of terwijl: wat kan jij op touw zetten waardoor je zonder veel moeite geld kan verdienen. Daarnaast doe je marktonderzoek. Waar is op dit moment vraag naar binnen de markt of moet een oplossing voor gevonden worden? Wat volgt is een testfase, is jouw idee daadwerkelijk datgene waar mensen op zitten te wachten? Doe bijvoorbeeld een test via social media, maak een prototype of vraag vrienden en familie wat ze van jouw idee of product vinden. Komt er uit jouw test een volmondige ja? Zet jouw product of dienst daarna in de markt. Zorg dat je een merk neerzet en de consument aanspreekt met de juiste tone of voice en branding. De kans is nu veel groter dat jouw passieve inkomstenbron een succes wordt!

Ilse zei haar baan op
Zo begon Ilse (32) in 2019 de een online cursus hoe je kan afvallen door te vasten. “In 2017 ben ik bevallen van mijn derde dochter en ik merkte dat de kilo’s na deze bevalling er niet meer zo snel afvlogen. Ik had enorm veel motivatie, maar het ging gewoon niet. Tot dat ik intermitterend vasten ontdekte. Een vorm van afvallen waarbij je op vaste tijden eet. Om mij heen viel het mensen op dat ik in een razend tempo afviel. Vaak kreeg ik de vraag, hoe heb je dat toch gedaan? Ik werd een beetje moe van constant hetzelfde verhaal ophangen waardoor ik een cursus en een website omtrent vasten heb opgezet. Al snel kwam er een e-book en een luisterboek uit”. Nu heeft ze haar vaste baan opgezegd omdat ze maandelijks genoeg klanten krijgt om van te leven. Wat ooit als een side hustle begon is nu een groot succes, en dat passief! Ze geeft aan er weinig tot geen werk aan te hebben  omdat alle producten al zijn gemaakt en nog steeds relevant zijn.

Passieve side Hustle
Door een side hustle verdien je extra geld naast jouw huidige baan of opleiding. Het is een extra bijbaan om naast je salaris extra geld te verdienen. Een side hustle is in Nederland steeds populairder aan het worden. We kijken tegenwoordig anders naar manieren om geld te verdienen. Één baas? Dat is passe, we zijn steeds vaker eigen baas of hebben meerdere werkgevers. Een passieve side hustle is een bijbaan waar je enkel in het begin tijd en inspanning voor levert. Na een poos kost het je minder tijd, geld en inspanning en zullen jouw inkomsten uit deze side hustle passief binnenkomen.

19 gratis ideeën voor een passief inkomen
Het is soms fijn om geïnspireerd te worden als het gaat om een passief inkomen. Want wat moet je gaan doen? We hebben 25 gratis ideeën hieronder opgesomd gecategoriseerd op basis van de investering die je moet doen.

Passief inkomen zonder startkapitaal

Stock foto’s verkopen
Ben jij een ware fotograaf? Dan kan je daar flink wat mee verdienen. Tegenwoordig is er veel vraag naar professionele foto’s. En door het digitale tijdperk is het steeds makkelijker om te gaan fotograferen. Misschien heb jij het ook in je? Websites die stock foto’s verkopen willen jouw foto’s graag overnemen. Zij bieden jouw foto’s aan op hun website zodat andere mensen deze kunnen gebruiken. Naast verkoop aan stock foto websites vragen ook persbureaus zoals het ANP om nieuwe content. Zij bieden gemiddeld 15 euro voor een foto.

Start een blog
Weet jij alles van auto’s, paarden of een ander onderwerp én heb je een vlotte pen? Dan is het schrijven van een blog wellicht een lucratieve vorm voor een passief inkomen. Een blog starten is eenvoudig en hoeft geen geld te kosten. Je verdient geld aan mensen die op jouw website komen. Zij klikken of zien een advertentie en daar krijg jij dan weer geld voor. Bij het kiezen van een onderwerp voor jouw blog is het relevant om een niche te kiezen. Een niche is een specifiek deel van de markt waar jij je op focust, bijvoorbeeld in de categorie auto’s: old-timers.

Een luisterboek of e-boek lanceren
We lezen steeds meer boeken! En daar kan jij op inspelen door het lanceren van een luister- of e-boek. Je moet natuurlijk wel ervaring en een verhaal hebben om zoiets te kunnen lanceren. Misschien heb je vanuit jouw huidige baan wel iets mee te geven óf je hebt in jouw leven iets meegemaakt waar je over wil vertellen. Beide boeken kan je eenvoudig via het internet aanbieden. Je zult alleen nog de juiste doelgroep aan moeten spreken en marketing moeten voeren zodat zij jouw boek gaan kopen.

Maak een online cursus
Zelf een online cursus maken? Een ideale vorm van passief inkomen. Via websites zoals Udemy kan je zelf een cursus aanbieden. De inhoud bepaald jij natuurlijk zelf. Ben je een expert in opvoeden, schilderen of piano spelen? Maak een cursus en bied deze aan. Veel mensen zijn door de coronacrisis op zoek naar mogelijkheden om hun tijd in te vullen. Een goede vorm om tijd in te vullen is het volgen van een online cursus.

Cashback
Je kent ze vast: cashback acties. Het zijn aanbiedingen waarbij je geld terug krijgt als je een artikel koopt. Soms het hele bedrag en soms een deel. Een enorme kostenbesparing. Soms vraagt een winkel een oud product in te leveren om het nieuwe product met veel meer korting te kunnen kopen.

Cryptobot
Cryptocurrency is de afgelopen twee jaar een onderwerp waar je bijna niet meer omheen kan. Er zijn ontzettend slimme mensen die nu een online robot gebouwd hebben. De robot houdt jouw munten in de gaten en koopt en verkoopt op het juiste moment. Zo kun je zonder dat je altijd online hoeft te zijn handelen in crypto.

Verkoop een digitaal product
Digitale producten zijn enorm handig om passief geld mee te verdienen. Je maakt het product namelijk vaak eenmalig en daarna verkoop je het. Op een aantal aanpassingen na hoef je er mogelijk nooit meer naar uit te kijken. Verkoop bijvoorbeeld een instructie, video’s, een planner of een ander product. Zorg er wel voor dat men deze kan downloaden om hierna te gebruiken. Je hebt er weinig omkijken naar en bent alleen in het beginstadium tijd en energie kwijt om het product te maken en te lanceren.

Domeinnamenhandel
Wist je dat domeinnamen voor duizenden euro’s verkocht kunnen worden? Zo is hotel.nl ooit voor meer dan 50.000 euro verkocht. Domeinnaamhandel kan enorm lucratief zijn, mits je dit goed aanpakt. Een domeinnaam koop je al voor minder dan één euro per jaar. Je kan het verkopen voor véél meer als jij unieke namen weet te bedenken die nog niet zijn geregistreerd. Helaas is dit laatste vaak wel het geval. Veel domeinnamen zijn niet meer vrij en dus is het een knap vak om de juiste naam te spotten.

Verhuren
Verhuren, dat kan natuurlijk in de grootste zin van het woord als passieve inkomstenbron beschouwd worden. Heb je een boot, een garage of een extra kamer? Gebruik je deze niet, of te weinig? Dan wordt het snel tijd om te gaan verhuren. Je hebt diverse platforms waarbij je jouw ruimte of vervoersmiddel kan verhuren. Door jouw hulp sla je twee vliegen in een klap!

Online business op Sociale media
Ben jij een digitaal wonder? Tijd om van jouw online leven een passieve inkomstenstroom binnen te krijgen. Bijvoorbeeld via YouTube of Instagram. Wanneer jij een YouTube-kanaal begint kun jij geld verdienen door de mensen die naar jouw video’s kijken. Ook via Instagram kan je geld verdienen door het posten van content. Wanneer je een mooi aantal volgers opbouwt zullen merken jou in willen huren om iets te promoten.  

Affiliatie marketing
Heb jij een blog of website? Zet er dan een aantal links en reclame op. Zo kan je passief enorm veel geld verdienen. Je krijgt namelijk een bedrag voor iedereen die op jouw banner (reclame) klikt. Het is een handige vorm om inkomen te krijgen zonder dat je er extra inspanning voor hoeft te geven. Soms kan affiliatie marketing per maand honderden extra inkomsten geven. Het gaat er om dat je veel bezoekers op jouw website krijgt en hen zo ver krijgt op een link te klikken. In sommige gevallen betalen adverteerders ook geld als mensen een advertentie alleen al zien (zonder te klikken). Vaak gaat dit per 100 of 1000 views. Hier tegenover staat dat een leuk bedrag.

Passief inkomen met minder dan 100 euro

Flippen
Flippen is het opknappen van meubels, huizen of andere spullen om ze daarna weer door te verkopen. Soms knap je amper iets op maar kies je ervoor om het anders in de markt te zetten waardoor je het beter kan verkopen dan hoe de vorige eigenaar dit aanpakte. Flippen is enorm populair tegenwoordig omdat het veel kan opleveren. Natuurlijk heb je veel geld nodig als je een huis gaat flippen, maar voor het opknappen van een meubelstuk zoals een kast of tafel heb je dit natuurlijk niet.

Advertentieruimte aanbieden
Heb je een auto of ben je in het bezig van een grote tuin? Dan is het raadzaam om je te verdiepen in advertenties. Er zijn diverse bedrijven die graag reclame aanbieden in jouw tuin, auto of op jouw gebouw. Je moet er natuurlijk wel voor open staan om hier tegenaan te kijken. Ook dit kan een leuke bron van inkomsten zijn want per maand verdien je hier honderden euro’s mee. Het is wel afhankelijk van waar jij woont of rijdt. Hoe drukker, hoe beter.

Dropshipping
Dropshipping kom je de laatste tijd veel tegen op televisie, online of in kranten. Het is een hot topic. Dat komt omdat mensen steeds meer online bestellen. Bij dropshipping verkoop je spullen vanuit een leverancier. Zij beheren jouw voorraad en verzorgen het verzendproces. Ideaal voor als je zonder veel moeite geld wil verdienen. Deze extra vorm van inkomen is populair onder jonge mensen. Het nadeel is dat je wel de persoon bent die de klantenservice in beheer heeft. Zijn er vragen of klachten? Dan ben jij de persoon die dit op moet lossen. Met Dropshipping kan je duizenden euro’s verdienen, je kan het zo groot en gek maken als jij dat zou willen.

Passief inkomen met meer dan 100 euro

Vendingmachine
Je kent ze waarschijnlijk wel: vendingmachines. Grote grijze kasten, vaak spot je ze op grote druk bezochte plekken waar veel mensen langskomen. De kasten zijn gevuld met snoepgoed, dranken of handige tools en gadgets. Voor een paar euro kan jij er bijvoorbeeld een heerlijke snack uit halen. Een vendingmachine starten kost wel een investering maar hierna zal er passief geld binnenstromen. Aangezien jij dit door een bedrijf laat beheren. Je mag een vendingmachine niet zomaar ergens plaatsen, vraag een vergunning aan bij de gemeente. Wekelijks kan een vendingmachine honderden euro’s opleveren.

Print on demand
Ontwerp en verkoop je eigen kledinglijn online. Er zijn diverse bedrijven in Nederland die een platform aanbieden om je eigen kleding te ontwerpen. Het handige hieraan is dat zij de rest uit handen nemen. Het betalingssysteem, het verzenden en het maakproces. Ideaal voor als jij een eigen kledinglijn wil lanceren.

Passief inkomen met meer dan 100 euro

Investeren
Investeren, het is vorm van passief inkomen die het meest genoemd wordt. Je hoort vaak grote succesverhalen van mensen die een klein bedrag hebben geïnvesteerd en daar een enorm rendement voor terug hebben gekregen. Investeren kan op enorm veel manieren. Denk aan investeren in een lokaal bedrijf, in vastgoed of in cryptocurreny. Lees hier verder wat investeren precies is en hoe jij kan beginnen.

Word coach
Ga jij nu al vaak met vrienden en vriendinnen op pad en vragen ze jou om advies? Dan ben je misschien wel een enorm goede coach zonder dat je dit weet. Het coach vak is populair omdat het ontzettend leuk is. Je helpt mensen verder in hun leven waardoor zij verder kunnen ontwikkelen. Let er wel op dat je vaak een cursus moet volgen om een goede coach te worden. Een eenmalige investering om hierna passsief geld mee te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan online coaching aan de hand van video’s.

Crowdfunding en crowdlending
Je hebt vast wel eens in het nieuws over crowdfunding gehoord. Er wordt geld opgehaald bij het publiek om een initiatief of concept te kunnen gaan starten. Anno 2022, enorm populair! In ruil voor jouw geld krijg je een aandeel of product. Een leuke vorm om extra geld mee te verdienen. Let er wel op: het kost vaak tijd om jouw geld weer terug te zien en een project kan ook mislukken. Bij een mislukt project krijg je vaak geen geld terug. Crowdfunding heeft ook een broertje, dat is crowdlending. Bij deze vorm leen je geld uit voor een vast rentepercentage. Je krijgt hiervoor bijvoorbeeld jaarlijks een deel van de inkomsten van het project als rente terug. Op speciale platforms kan je zien welke projecten er nu lopen en waar jij mogelijk in kan investeren. In de informatie bij het project staat vaak wat je terugkrijgt als je investeert.

Passief inkomen is dus een mooie manier om extra geld te verdienen. Let er wel op dat je jezelf niet blind staart op dit inkomen. Het kan namelijk zijn dat je de ene maand heel veel geld verdient en de andere maand veel minder of helemaal niks. Een passief inkomen is voor de meeste mensen een extra aanvulling op huidige inkomsten vanuit een vaste baan. Stop pas met een vaste baan als je 100% zeker weet dat jouw passieve inkomstenbron voor de toekomstige jaren succesvol gaat blijven.

(Visited 2.009 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergroot je vermogen met passief inkomen

Passief inkomen kan een geweldige manier zijn om jou te helpen extra cashflow te genereren. Een economische omwenteling, zoals die veroorzaakt door de COVID-19 crisis, is een bewijs van de waarde van het hebben van meerdere inkomstenstromen. Met de pandemie die de werksituatie van veel mensen in wanorde brengt, helpt passief inkomen de kloof te overbruggen als je plotseling werkloos wordt of zelfs als je vrijwillig tijd wegneemt van je werk. 

Met passief inkomen kun je geld binnen krijgen. Zelfs als jij je primaire baan nastreeft of als jij in staat bent om een solide stroom van passief inkomen op te bouwen wil jij misschien een beetje achterover leunen. Hoe dan ook, een passief inkomen geeft je extra zekerheid. 

En als jij je zorgen maakt over het kunnen sparen van genoeg van jouw inkomsten om jouw pensioendoelstellingen te bereiken, is het opbouwen van rijkdom door passief inkomen een strategie die jou zal kunnen aanspreken.  

Wat is passief inkomen? 
Passief inkomen wordt over het algemeen gedefinieerd als ‘een stroom van inkomsten die wordt verdiend met weinig of geen voortdurende inspanning van de persoon die het passieve inkomen ontvangt.’ Er is geen of weinig inspanning nodig om de stroom van inkomsten te laten groeien. Passief inkomen is inkomen dat niet evenredig is met de tijd die jij fysiek in het verwerven ervan steekt. Actief inkomen (meestal een gewone baan of extra parttime baan) is een directe uitwisseling van jouw tijd en vaardigheden voor geld. 

Voorbeelden van passieve inkomsten zijn huurinkomsten uit onroerend goed, aandelendividenden, vastrentende/obligaties, boek royalty’s, peer-to-peer leningen en royalty’s voor aandelen.  

Het belangrijkste van passief inkomen is dat je het letterlijk kan genereren terwijl je slaapt of extra tijd vrij maakt voor hobby’s. Passief inkomen stelt je in staat om je inkomsten te verhogen door een andere vorm van werk uit te voeren terwijl je nog steeds eerder gevestigde stromen van passief inkomen genereert.  

Een voorbeeld hiervan is een persoon die een kantoorbaan van 9-5 heeft waar hij een vast salaris krijgt. Dezelfde persoon ontvangt ook regelmatig passief inkomen uit een e-book dat hij meer dan twee jaar geleden schreef over tuinieren. De kantoorbaan vereist directe inspanning om het overeengekomen bedrag aan inkomsten te produceren. Het e-book is anders. Ongeacht wat er in het leven van de kantoormedewerker gebeurt, het boek wordt in zijn digitale vorm op Amazon te koop aangeboden en de auteur hoeft geen werk uit te voeren (buiten de oorspronkelijke creatie van de inhoud) om deze inkomstenstroom te behouden. 

Waarom is passief inkomen belangrijk? 
Kort gezegd is passief inkomen belangrijk omdat het stabiliteit, zekerheid en vrijheid creëert in jouw financiële leven. Omdat passief inkomen niet wordt beperkt door jouw tijd en inspanning, kan het een positief en significant effect hebben op jouw vermogen om rijkdom op te bouwen. Met andere woorden: passief inkomen is één van de beste manieren om jouw financiële situatie te verbeteren. Hieronder zijn nog een aantal uitgebreidere redenen te vinden waarom passief inkomen belangrijk is. 

  1. Verbeterde financiële stabiliteit 

Op weg naar rijkdom is één van de belangrijkste mijlpalen die je kunt bereiken financiële stabiliteit. Met andere woorden: als je naar je financiële situatie kunt kijken en met vertrouwen weet dat je de mogelijkheid hebt om een sterke financiële storm te doorstaan, dan ben je op een echt solide pad.  

Nog beter dan dat, als je kunt rekenen op geld dat binnenkomt zonder dat je voor elke cent hoeft te werken, dan is financiële stabiliteit om de hoek. En hoe meer van dat geld binnenkomt, hoe zelfverzekerder en stabieler je je zult voelen in je financiën. 

Wanneer jij niet hoeft te malen voor elke euro die jij verdient dan kun jij ontspannen, naar het grote geheel kijken en verstandigere financiële beslissingen nemen. Dit verbetert op zijn beurt financiële stabiliteit. 

Het is een prachtige kleine cyclus, en één van de belangrijkste redenen waarom passief inkomen zo’n belangrijke rol speelt in persoonlijke financiën.  

  1. Minder vertrouwen op een loonstrook 

Er gaat niets boven de stress die voortkomt uit het leven van salaris tot salaris. En als dat jouw situatie is, dan is het toevoegen van een beetje passief inkomen aan je leven één van de beste stappen die je kunt nemen. 

Ik denk niet dat het een geheim is dat als je tijd ruilt voor euro’s, het soms een beetje overweldigend kan worden. En hoe verder jij jezelf kunt scheiden van je afhankelijkheid van je volgende salaris, hoe lichter je leven zal voelen. 

  1. Het is gemakkelijker om jouw doelen te bereiken 

Heb je ooit bij jezelf gedacht: ‘’als ik maar meer geld verdiende, kon ik mijn financiële doelen veel sneller bereiken…’’ Dat is nog een reden waarom passief inkomen zo geweldig is.  

Het maakt niet uit welke financiële doelen jij probeert te bereiken, als jij een aantal passieve inkomstenstromen ontwikkelt waarmee jij op alle momenten van de dag geld kunt verdienen, zul jij jouw doelen veel sneller bereiken.  

Voorbeelden van passief inkomen:

Passief inkomen is geld dat wordt verdiend met een investering, of werk dat in het verleden is voltooid, dat geld blijft verdienen zonder extra moeite. Actief inkomen daarentegen is geld dat wordt verdiend in het ruil voor het uitvoeren van een dienst. Maar wat zijn enkele manieren waarop je passief inkomen kunt verdienen? Bijvoorbeeld door het nemen van een side hustle.

  1. Verkoop van informatieproducten 

Een populaire strategie voor passief inkomen is het opzetten van een informatieproduct zoals een e-book of een audio- of videocursus, en vervolgens achterover leunen terwijl contant geld binnenkomt van de verkoop van jouw product.  

Als alternatief kun je een ‘’freemium-model’’ overwegen – een aanhang opbouwen met gratis inhoud en vervolgens opladen voor meer gedetailleerde informatie voor degenen die meer willen weten. Taaldocenten en voorraad-keuze-advies kunnen dit model bijvoorbeeld gebruiken. De gratis inhoud fungeert als een demonstratie van jouw expertise en kan mensen aantrekken die naar het volgende niveau willen gaan.  

  1. Huurinkomsten 

Investeren in huurwoningen is een effectieve manier om passief inkomen te verdienen. Maar het vereist vaak meer werk dan mensen verwachten. 

Als jij niet de tijd neemt om te leren hoe jij er een winstgevende onderneming van kunt maken, kun jij jouw investering verliezen. 

Een pandemie brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Door de economische neergang kan het zijn dat jij plotseling huurders hebt die hun huur niet meer kunnen betalen, terwijl jij misschien nog een eigen hypotheek moet betalen. Of jij kunt de woning misschien niet zoveel verhuren als voorheen, omdat de inkomens dalen. En de huizenprijzen zijn de laatste tijd snel gestegen, deels als gevolg van de lage hypotheekrente, waardoor de inkomsten uit huur mogelijk jouw uitgaven niet dekken. Dus je wilt deze risico’s afwegen en noodplannen hebben om jezelf te beschermen. 

  1. Flip Retail producten 

Profiteer van online verkoopplatforms zoals eBay of Amazon en verkoop producten die jij elders tegen verlaagde prijzen vindt. Jij zult aan het verschil in jouw aan- en verkoopprijzen geld verdienen. Ook kun je in staat zijn om een aantal aanhangers van jouw deals te vergroten waardoor jij meer gaat verkopen.  

Je kunt profiteren van prijsverschillen tussen wat je kunt vinden en wat de gemiddelde consument kan vinden. Dit kan vooral goed werken als je een contactpersoon hebt die je kan helpen toegang te krijgen tot afgeprijsde merchandise die maar weinig andere mensen kunnen vinden. Of misschien kun jij waardevolle koopwaar vinden die anderen gewoon over het hoofd hebben gezien.  

  1. Dividendaandelen 

Aandeelhouders in bedrijven met dividend uitkerende aandelen ontvangen op gezette tijden een uitkering van de onderneming. Bedrijven betalen op kwartaalbasis contante dividenden uit hun winst, en  het enige wat jij hoeft te doen is het aandeel bezitten. Dividenden worden uitgekeerd per aandeel dus hoe meer aandelen jij bezit hoe hoger jouw uitbetaling. Lees hier meer over investeren in aandelen.

2020 Linda Cooper – All Rights Reserved